Mensen blijven steeds langer werken, maar het zijn er nog lang niet zoveel als je gezien de latere AOW van 65+ zou denken. Daarom: vijf sollicitatietips.
Volgens uitkeringsorganisatie UWV heeft 53 procent van de mensen tussen de 55 en 65 jaar een baan. Dat zijn ruim 1 miljoen mensen. In de leeftijdsgroep van 60 tot 65 jaar werkt 38%. Dat percentage stijgt snel.Dat zoveel meer ouderen werken dan 20 jaar geleden, komt door het afschaffen van de VUT- en prepensioenregelingen. Mensen moeten wel doorwerken, omdat ze anders geen inkomen hebben.
Arbeidsdeelname gezakt sinds jaren 60
Opvallend is dat de arbeidsdeelname van ouderen nog niet eens op hetzelfde niveau is als eind jaren 60 van de vorige eeuw, toen er nog 56% van de ouderen werkte. Ze hadden daar toen totaal geen moeite mee en wilden zelfs niet profiteren van de VUT-regelingen die in de jaren ’70 werden ingevoerd. Maar na aanvankelijke protesten van ouderen ‘dat ze niet als vuil afgedankt wilden worden’, werd de VUT een verworven recht. In de jaren ’80 en ’90 daalde de arbeidsparticipatie van mensen tussen de 55 en 65 jaar dan ook tot 25 procent. Later bleek dat de VUT en prepensioenregelingen onbetaalbaar waren.
UVW heeft het zwaar
Dat mensen weer veel langer doorwerken, komt ook het UWV duur te staan. Het heeft tot gevolg dat meer ouderen een beroep doen op een arbeidsongeschiktheid- of werkloosheidsuitkering. Ook het UWV stelt vast dat werkloze 55-plussers maar moeilijk weer aan de slag komen. Volgens de uitkeringsorganisatie wordt de moeizame terugkeer naar werk mede veroorzaakt door de vooroordelen van werkgevers. Maar ook oudere werkzoekenden zelf zouden zich meer moeten inspannen om aan werk te komen.
Enkele sollicitatietips voor ouderen:
- Schrijf een brief met een houding van: ik heb u wat te bieden. Schrijf de brief niet met een houding van: alsjeblieft, neem me, ik heb een baan nodig. Op zielige mensen zit niemand te wachten.
- Probeer bij je sollicitatiemail dicht bij je zelf te blijven. Als je van nature niet zo’n koploper bent, probeer dat dan ook niet in je mail te zijn. Bedrijven en instellingen zoeken heus niet alleen maar brandend ambitieuze mensen, die al na een half jaar hogerop willen. Het doorsnee werk moet ook gedaan worden. Wees wel duidelijk over je zelf, zodat de personeelsfunctionaris een goed beeld van je kunt vormen.
- Schaam je niet voor een afwijzing. Ga er maar vanuit dat je zeker tien keer moet solliciteren, voor je op gesprek mag komen. Plaats je niet in het vakje van doorgewinterde sollicitanten die trots vertellen dat ze al 400 keer gesolliciteerd hebben en nooit een reactie krijgen. Dat zijn dan gewoon slechte brieven geweest.
- Laat je niet al te zeer imponeren door de tekst van een advertentie, waarin ze meestal een duizendpoot vragen, die toch maar 1850 euro mag verdienen. Twee benen, stevig op de grond, is meestal wel voldoende.
- Begin op een sollicitatiegesprek niet over leeftijd, verzand nooit in een debat over de voor- en nadelen van jong en oud. Voor je het weet zet je je af tegen de jongere generatie, waarmee je als je aangenomen zou worden, toch moet samenwerken!
- geldenrecht.nl