Ook hoogopgeleiden last van crisis

Steeds meer HBO/WO afgestudeerden uit de middenklasse komen thuis te zitten door opdrachten die uitblijven of forse reorganisaties en daaropvolgend ontslag. Tot nu toe waren vooral mensen die laagopgeleid werk doen de klos. Ook het aantal mensen dat een beroep moet doen op een voedselbank is dramatisch gestegen, zo meldt NRC Handelsblad.

De krant riep mensen op hun verhaal te doen over hoe de crisis hun leven beïnvloedt. Met name mensen uit het bankwezen, adviesbureaus en ZZP'ers zoals journalisten zien het werkaanbod afnemen. Er zijn te veel concurrenten, en te weinig opdrachten. Bovendien beginnen de financiele buffers van mensen op te raken, waardoor het storm loopt bij voedselbanken.

Tekort
Annemarie Koop van Nibud verklaart dat er ook steeds meer mensen met betalingsproblemen komen. In 2009 had 37 procent van de Nederlanders een tekort, nu staat dat cijfer op 50 procent. Econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS zegt dat Nederland wel nog steeds een van de rijkste landen ter wereld is. Nederlanders zijn relatief vanaf 2007 maar iets minder gaan verdienen.

Crisis bij voedselbank
Voedselbanken Nederland spreekt inmiddels van een dramatische groei: het aantal gezinnen dat afhankelijk is van de dagelijkse voedselpakketten steeg van ruim 10.000 in 2007 naar 26.000 nu. “Als de crisis doorzet houdt het op een gegeven moment gewoon op”, zegt de 59-jarige Gerrit Visser die sinds een half jaar werkloos is. “Ik ben heel bang dat we dan een beroep moeten doen op onze kinderen.”

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl