Nieuw geld, zo weet je of het echt is

Getty Images

Ruim elf jaar na de invoering van de euro krijgt het eerste biljet een facelift. Wat verandert er precies?

Op 2 mei komt het nieuwe vijfeurobiljet in omloop. Het nieuwe vijfje lijkt veel op het oude, op een aantal extra beveiligings- en echtheidskenmerken na (zie rechterpagina). Liefhebbers die nauwelijks kunnen wachten om dit kersverse betaalmiddel te zien en te voelen, kunnen volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) het best naar de supermarkt gaan. “De distributie loopt via de gebruikelijke kanalen, en in de supermarkt worden veel vijfjes gebruikt. Meer dan bij banken. In pinautomaten zitten ze bijvoorbeeld niet vaak.”

Alleen automaten van de Rabobank schijnen die mogelijkheid te hebben. Banken waar u nog geld aan de balie kunt opnemen ‘bestellen’ ook nieuwe coupures. Zij kunnen daarbij echter niet aangeven dat ze níeuwe vijfjes willen. Maar u kunt natuurlijk altijd de proef op de som nemen.

Opfrisbeurt

Liefst 1,6 miljard oude coupures van vijf euro gaan op dit moment in Europa van hand tot hand. Hoe lang het oude en het nieuwe biljet naast elkaar blijven bestaan, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) niet bekendgemaakt. Maar het ­vervangen zou best snel kunnen gaan, want uit cijfers van de ECB blijkt dat in heel Europa per maand 300 miljoen vijfeurobiljetten terug­komen bij een van de ­nationale banken. Zo controleren de sorteermachines van DNB per jaar 500 miljoen biljetten op echtheid, vervuiling of beschadiging. En eurobiljetten slijten best hard: eenderde van het geld dat bij DNB binnenkomt, wordt afgekeurd, ­vernietigd en vervangen.

Je zou misschien denken dat er van het vijfje naar verhouding veel biljetten in omloop zijn, omdat het om een klein bedrag gaat. Dat is niet zo. Het biljet van vijftig euro wordt het meest gebruikt: daarvan zijn er bijna 6,5 miljard in omloop. Van het twintigje bijna 3 miljard. Ook deze coupures krijgen een opfrisbeurt, maar wanneer is nog niet bekend. Wat we wel weten: het tientje is in 2014 aan de beurt.

Vals geld

In 2012 zijn er in Nederland geen nepvijfjes onderschept door DNB. Criminelen richten zich meestal liever op ‘groter’ geld. Vooral het briefje van vijftig is populair: daarvan werden er in 2012 in Nederland ruim 18 duizend uit roulatie gehaald. In totaal trof DNB vorig jaar 29.700 valse biljetten aan, iets minder dan het jaar ervoor. Maar een nieuw biljet biedt valsemunters wellicht een nieuwe kans. Mocht u twijfelen aan de echtheid van een biljet, dan kunt u het laten controleren door de bank of de politie. U kunt het ook opsturen naar DNB met een formulier (via www.jouwgeldvraag.nl of via gratis nummer T 0800-02 01 068). Als het geld echt is, wordt de waarde op uw rekening gestort. Is het vals, dan krijgt u niets terug.

Bekijk hieronder een introductiefilmpje over het nieuwe 5 eurobiljet. (engels)

Het oude vijfje, met 3 echtheidskenmerken

  1. Veiligheidsdraad
    Houd het briefje tegen het licht en u ziet een veiligheidsdraad verschijnen met de waarde van het biljet in kleine, witte letters. In dit biljet ziet u geen €-symbool maar het woord EURO.
  2. Hologram
    Kantel het biljet in het licht en in de zilverachtige strip verschijnt een ­hologram: het cijfer 5.
  3. Voelen
    De afbeelding en het grote cijfer 5 voelen als het goed is dikker aan. Er zijn geen voelbare lijntjes aan de zijkanten, zoals op het nieuwe biljet.

Vanaf 2 mei: het nieuwe vijfje, met 5 echtheidskenmerken

  1. Veiligheidsdraad
    Houd het briefje tegen het licht en u ziet een ‘veiligheidsdraad’ verschijnen in de vorm van een donkere streep en de waarde van het biljet in ­kleine, witte ­letters. Nieuw is dat u ook het €-symbool kunt zien.
  2. Watermerk
    Tegen het licht zijn twee watermerken zichtbaar: een raam met zuilen en de waarde van het biljet. Daarnaast is in de nieuwe vijfjes ook het portret zichtbaar van prinses Europa, een figuur uit de Griekse mytho­logie.
  3. Hologram
    Kantel het biljet in het licht en in de zilverachtige strip verschijnen hologrammen: het cijfer 5 en ook hier het portret van Europa.
  4. Kleur
    Bovendien verandert het glimmende cijfer 5 linksonder van kleur wanneer u het biljet kantelt: van groen naar diepblauw.
  5. Voelen
    De echtheid is ook te voelen. De afbeelding en het grote ­cijfer 5 zijn namelijk wat dikker. Nieuw zijn eveneens extra voelbare lijntjes aan de linker- en rechterkant van het biljet.
Auteur 
Bron 
  • PlusMagazine