Door een scheiding ben ik gedwongen ons huis te gaan verkopen. Er is nu een koper, maar als ik z’n bod accepteer, blijf ik met een restschuld van 28 500 euro zitten. Het huis valt onder de Nationale Hypotheek Garantie. Nemen die de restschuld voor hun rekening?
Nee, dat is een groot misverstand. Dat doet de NHG alleen als de huiseigenaar gedwongen moet verkopen. Nou zegt u natuurlijk: ik ben gescheiden, dus er is sprake van dwang, maar dat is niet het hele verhaal. De directeur van de NHG heeft al eens gezegd dat zijn organisatie geen pinautomaat is voor mensen met een te hoge hypotheek. U zal moeten kunnen aantonen dat u ook financieel gedwongen bent uw huis te verkopen. Daartoe moet u meewerken aan een inkomens- en vermogenstoets van uw hypotheekbank. Sinds 1 juni van dit jaar gebruiken banken daarvoor dezelfde toets van de NHG. In principe is het zo dat u uw spaargeld moet inzetten om de restschuld te verkleinen of te betalen, ook als blijkt dat uw inkomen te laag is om het huis te houden. Een klein bedrag van uw spaargeld mag u in een dergelijke situatie houden. Het gaat dan om een bedrag van ongeveer 2000 euro.
Ik hoop dat u over de verkoop van uw huis al contact heb gehad met uw bank, die in dit proces een centrale rol speelt. Het is in elk geval van belang dat u dat doet voordat u de koop feitelijk bezegelt.
- geldenrecht.nl