Met lof geslaagd

Getty Images

Lof oogsten met witlof is niet moeilijk. Deze wintergroente is bijvoorbeeld heerlijk in een hartig taartje met zalm. Of, supersimpel: rooster de stronkjes in de oven.

Als kind gruwde ik van witlof omdat die destijds papgaar gekookt op tafel kwam. Tegenwoordig is het juist een van mijn favorieten. De licht bittere smaak vind ik heerlijk in salades. Maar ook de wat zoete smaak die je krijgt door de stronkjes te roerbakken of te roosteren, kan ik zeer waarderen. Ik zet witlof in veel verschillende vormen graag op tafel. Bijvoorbeeld gegrild met olijfolie en een beetje peper en zeezout, of verwerkt in ovenschotels en hartige taarten.

Zalm-witloftaartje

Hoofdgerecht voor 2 of 3 per­sonen, lunch voor 4 personen.
Bereidingstijd: 75 minuten (waarvan 45 minuten in de oven).
4 plakjes hartig taartdeeg (diepvries) • 1 blikje roze zalm à 230 g
• 300 g witlof • 3 eieren • 2½ dl slagroom • versgemalen peper,
zout • tarwebloem om uit te rollen • 2 el paneermeel • 30 g geraspte belegen boerenkaas • springvorm
ø 20 cm • bakpapier


Ontdooi het deeg. Laat de zalm uitlekken, verdeel de vis in stukjes en verwijder velletjes en graten. Was de witlof en snijd deze in plakjes van ¾ cm. Verwijder de harde stukken. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Klop de eieren los met de slagroom, de peper en het zout. Bekleed de vorm met bakpapier. Leg de deegplakjes met een kleine overlap op een met bloem bestoven werkvlak, rol het deeg uit en bekleed hiermee de vorm. Bestrooi de bodem met paneermeel en verdeel de zalm, de witlof en de kaas erover. Schenk het eiermengsel erover en druk de vulling met een vork aan. Snijd overhangend deeg af. Bak het taartje in 45 minuten goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat vijf tot tien minuten rusten.

Per persoon: 780 kcal, 45 g eiwit, 58 g vet (waarvan 29 g verzadigd vet), 20 g koolhydraten en 2 g voedingsvezel.

witlof

Witlof met geitenkaas

Bijgerecht voor 2 personen.
Bereidingstijd: 35 minuten.
300 g witlof (2 grote stronken) • 1 el sesamolie • versgemalen peper, zout • 35 g verse geitenkaas (2 Chèvre Doux-kaasjes) • ½ tl sesamzaad • 1 el fijngehakte platte peterselie • bakpapier

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Was de witlof, halveer de stronkjes en snijd de bittere kern weg. Leg telkens twee helften op een stuk bakpapier en verdeel er de olie over. Breng op smaak met peper en zout. Vouw het papier dicht en leg de pakketjes op de bakplaat. Laat de witlof in circa 15 minuten beetgaar worden. Open de pakketjes, verkruimel de kaas erover en bestrooi met het sesamzaad. Schuif de bakplaat met de open pakketjes nog vijf minuten terug in de oven. Neem ze eruit en bestrooi met peterselie. Lekker met gebakken aardappelen en biefstuk.

Per persoon: 100 kcal, 4 g eiwit, 8 g vet (waarvan 2 g verzadigd vet), 3 g koolhydraten en 2 g voedingsvezel.

Gezond & mager

Witlof bevat bitterstoffen die de afgifte van gal stimuleren. Gal bevordert de spijsvertering en de stoelgang. Het is dus heel gezond om geregeld ­witlof te eten. Daarbij is de groente licht verteerbaar, zeker in vergelijking met andere wintergroenten zoals kool. Ook is witlof een bron van vitamine C en kalium, en het is bovendien arm aan calorieën en vetvrij. Bewaar witlof bij voorkeur in de groentela van de koelkast, en niet langer dan een week.

Groente in de hoofdrol

Als we het hebben over het com­bi­neren van wijn met een gerecht, dan gaat het gewoonlijk over welke wijn te drinken bij vlees of vis. Groenten gaan echter een steeds nadrukkelijker rol spelen. Meer dan vier miljoen Nederlanders kiezen regelmatig voor een dagje vegetarisch. Niet eens omdat daarmee de visstand wordt ontlast of de veestapel wordt gespaard, we vinden groenten gewoon weer lekker. Steeds vaker vormen ze zelfs de hoofdmoot van onze maaltijd en is juist vlees of vis bijzaak. Ook voor witlof staan alle seinen op groen. Maar welke wijn daar dan bij te drinken?

Makkelijk ezelsbruggetje: bij witlof schenkt u wit. Dient de groente zich als ovenschotel aan, dan gaan we richting Zuid-Frankrijk. Daar wordt in visrestaurants als huiswijn Picpoul de Pinet geschonken, hier tegenwoordig in bijna alle supermarkten te koop. En laat die zich nu prima thuis voelen bij onze lof. Bij rauwe bereidingen, zoals salades, is Sauvignon Blanc uit de Loire of Nieuw-Zeeland een uitstekende keuze. Maar ook zo’n knapperige Grüner Veltliner uit Oostenrijk smaakt er prima bij.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine