Lasten van de erfenis

Mijn man en ik hebben een eigen woning en wat spaargeld. Wij maken ons zorgen of onze kinderen de erfbelasting wel kunnen betalen als wij er niet meer zijn. Zijn onze zorgen terecht?

Niet helemaal, in de eerste plaats overlijdt u (waarschijnlijk) niet tezamen, dus is er eerst een langstlevende die de erfbelasting voor de kinderen moet betalen. Pas na het overlijden van de langstlevende krijgen de kinderen te maken met de kosten van de erfenis. Rust er geen hypotheek meer op de woning dan zijn het slechts de zakelijke lasten, zoals verzekering en gemeentelijke belastingen. Is er nog wel een hypotheek, dan moet de rente doorbetaald worden. Lukt dat de kinderen niet uit eigen middelen, dan kunnen zij bij voldoende overwaarde vaak met de bank overeenkomen dat de rentebetalingen worden opgeschort. Met uw spaargeld kunnen zij de zakelijke lasten betalen.

Vervolgens moeten zij erfbelasting betalen, doen ze laat aangifte dan kan het wel een jaar duren voordat ze moeten betalen. Lukt betalen niet, bijvoorbeeld omdat de woning nog niet verkocht is, dan kan uitstel aangevraagd worden of in het uiterste geval een conserverende aanslag. Zorgen maken over hoe het later moet is zeker terecht, maar maak het voor uzelf niet te zwaar.

Bron 
  • Proud to be Senior