Soms zijn er gewoontes die u al jaren heeft. Bijvoorbeeld dat u geen 'nee' kunt zeggen of dat u altijd aardig gevonden wilt worden. Maar veranderen kan, ook na je 50ste.
Als je altijd aardig wilt zijn
Voice Dialogue-coach Judith Budde:“En of je kunt veranderen na je 50ste! Voice Dialogue gaat ervan uit dat we verschillende innerlijke stemmen hebben die allemaal tegen ons praten en
dingen van ons willen. Je kunt bijvoorbeeld een sterke ‘behager’ in je hebben, en daar op latere leeftijd tabak van krijgen omdat je ook weleens wilt doen wat je zélf wilt. Tijdens een Voice Dialogue-sessie laten we je innerlijke stemmen uitgebreid aan het woord: de behager, die het zo belangrijk vindt dat je aardig doet, maar ook je onafhankelijke stem, die wel eens wat anders zou willen. Zo ervaar je hoe het is om allebei de stemmen tot je beschikking te hebben. En je leert dat je zelf de keuze maakt naar welke stem je wilt luisteren. Jij staat aan het roer.”
Als je geen ‘nee’ kunt zeggen
Gedragspsychologe Carin Prins:“Mensen die sociaal angstig zijn, zijn erg gericht op anderen. Ik leer hen om zich meer op zichzelf te focussen, meer op hun innerlijke kompas te gaan vertrouwen. Hoe? Door te oefenen. Met hele kleine stapjes. Mensen die bijvoorbeeld nooit ‘nee’ durven te zeggen als anderen een beroep op hen doen, help ik om één keertje wel die grens te trekken. En daarna gaan ze oefenen om iedere week minimaal één keer ‘nee’ te zeggen. En zo verder. De aanhouder wint, dat is echt zo. Angsten horen bij het leven, maar ze kunnen onze ontwikkeling en geluk blokkeren. Angst loslaten begint met acceptatie. Zie je angst onder ogen en erken waar je bang voor bent, zodat je ermee aan de slag kunt gaan.”
Als je een minderwaardigheidscomplex hebt
Haptonome Gaby Olthuis:“Iemand met een minderwaardigheidscomplex moet ‘breder in zijn basis worden’, zoals wij dat noemen. Een sterker besef van zichzelf krijgen. Daar zijn oefeningen voor. Je moet ontdekken wat je fijn en vervelend vindt. Het lichaam is de graadmeter. En het mooie is: het lichaam liegt nooit. Iemand die een sterker besef van zichzelf heeft, is weerbaarder, steviger, voelt zich veiliger en kan wat meer lak hebben aan de mening van anderen. Als je ergens bang voor bent, geeft je lichaam allerlei signalen: je hart klopt in je keel, het angstzweet breekt je uit, je adem stokt. Mensen zijn zich vaak nauwelijks bewust dat die signalen er zijn en ik ga dat bewustzijn als het ware vergroten. Ik kom bijvoorbeeld zó dicht naast je zitten dat het onprettig is. Wat gebeurt er dan? Krimp je in elkaar? Ga je hyperventileren? Maar is dat terecht? Is het echt zo erg? Of moet je er gewoon aan wennen? Is je lichamelijke reactie een patroon van vroeger dat eigenlijk helemaal niet meer nodig is? Kun je je leren te ontspannen? Of wil je het echt niet?”
Als je last hebt van angsten
Psychotherapeut Peter Bleumer:“Je kunt nog wel veranderen na je 50ste, maar je moet wel naar jezelf willen kijken. Want hoe zit dat met die angsten? Als psychotherapeut kijk ik naar je geschiedenis. Wie maakte je bang? Waar en wanneer was je niet goed genoeg? We moeten op zoek naar de gevoelens en ervaringen die ten grondslag liggen aan je angst. Meestal heeft zo’n opgebouwde angst met pijnlijke dingen te maken, bijvoorbeeld met een vader of moeder die het kind niet goed genoeg vond. Stel dat het probleem is ontstaan door zo’n afwijzing van de moeder. In een psychoanalytische therapie kun je dan deze angst als focus nemen voor de therapie. Die therapie bestaat vooral uit praten. Het verstandelijk weten (‘Mijn moeder vond me niet goed genoeg’) is een begin, maar nog niet voldoende om het probleem op te lossen. Daarvoor moet je het emotioneel gaan voelen, beleven en ervaren, en er tegelijkertijd om rouwen. Verdriet – en boosheid om het verdriet – toelaten, is essentieel in deze therapie. Vaak zie je dat in het verdriet en de boosheid de angst vanzelf oplost.”
Hulpboeken
Word sterkerEen aanrader voor iedereen die kampt met onzekerheid, een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en sociale angst: ‘Denk je sterk’ van psycholoog en psychotherapeut Fred Sterk (Kosmos Uitgevers). Hij geeft handige technieken waarmee je meteen aan de slag kunt. Je leert je eigen negatieve denkpatronen onder de loep te nemen en te veranderen. Tegelijk leer je ook om anders te reageren en sterker te staan in sociale contacten. Ook te koop als luisterboek.
Word actiever
Weg met schuldgevoel, perfectionisme en eindeloos uitstellen! Psychologe Jolet Plomp verzamelde honderd prettige ideeën om in actie te komen. Al zappend van idee naar idee kunt u in uw eigen tempo door haar boek ‘Doen of laten wat je wilt’ (uitgeverij Spectrum).
Word zelfverzekerder
Dr. Phil McGraw (bekend van televisie als Dr. Phil) is een no-nonsense-deskundige op het gebied van menselijk gedrag, relaties en strategische levensplanning. In ‘Leef voor jezelf’ (uitgeverij Spectrum) daagt hij zijn lezers uit om op zoek te gaan naar hun ‘ware ik’. De persoon die ze altijd hadden willen zijn, maar nooit durfden te worden. Een vooruitstrevend praktijkgericht boek, met testjes en oefeningen om eigenwaarde en zelfbeeld te vergroten.
Bron
- Plus Magazine