Huurverhoging alleen na overleg

Getty Images

Verhuurders die de huur op 1 juli extra hebben verhoogd zonder zich daarbij aan de Overlegwet te houden, kunnen worden gedwongen de huurverhoging terug te draaien.

Dit concludeert de Woonbond uit enkele uitspraken van de rechter en de huurcommissie. De Overlegwet bepaalt dat verhuurders bij een beleidswijziging de huurdersorganisatie op zijn minst schriftelijk moet informeren. Als de huurdersorganisatie daarop om overleg vraagt, moet de verhuurder daaraan tegemoet komen. Doet de verhuurder dit niet, dan kan de huurdersorganisatie naar de rechter of huurcommissie stappen om het nieuwe beleid te laten opschorten tot het overleg heeft plaatsgevonden.

Inkomensafhankelijk huurverhoging
De huurcommissie behandelde drie zaken tegen de woningcorporaties Arcade en Portaal en de institutionele belegger Vesteda. Deze drie verhuurders hebben de huren extra verhoogd en meenden dat zij de uitvoering van het rijksbeleid voortzetten en er dus geen overleg nodig was voor het invoeren van de inkomensafhankelijk huurverhoging. De huurcommissie is het daar niet mee eens. Verhuurders kunnen kiezen of ze de extra huurverhoging wel of niet invoeren. De huurcommissie beschouwt de mogelijkheid om te kiezen als een beleidswijziging, en dat betekent dat overleg verplicht is. Het gevolg is dat de extra huurverhoging bij deze drie verhuurder pas later kan ingaan.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl