Op 1 oktober verdwijnt de halfwezenuitkering. Deze uitkering was bedoeld voor nabestaanden met kinderen. Als compensatie gaat de nabestaandenuitkering omhoog van 70% naar 90% van het minimumloon voor een nabestaande met minderjarige kinderen.
Dit is het gevolg van een wetswijziging die in maart dit jaar door de Eerste Kamer is aangenomen met als doel de uitvoering van de Algemene Nabestaandenwet te vereenvoudigen. In die nieuwe situatie krijgt een nabestaande een hogere uitkering als hij of een kind heeft. Voor deze hogere uitkering gelden dezelfde voorwaarden als voor de Nabestaandenuitkering zelf.
Inkomen verrekenen
De hoogte van de nabestaandenuitkering is afhankelijk van de hoogte van eventuele andere inkomsten. Voor nabestaanden met weinig of geen eigen inkomen verandert er netto niets, omdat er geen inkomen is om te verrekenen. Nabestaanden die wel een eigen inkomen hebben, kunnen er in de nieuwe situatie op achteruitgaan. De halfwezenuitkering werd namelijk niet verrekend met de eigen inkomsten, de hogere nabestaandenuitkering wordt dat wel. Nabestaanden die nu geen nabestaandenuitkering ontvangen omdat het inkomen te hoog is, maar wel een halfwezenuitkering, krijgen vanaf 1 oktober mogelijk helemaal niets meer.
www.svb.nl/int/nl/anw/actueel/nieuwsoverzicht/130238_halfwezenuitkering_vervalt.jsp
- geldenrecht.nl