De waard van... eethuis-cafe De Generaal, Baarn

Van vorstelijk station tot café-restaurant voor boeren, burgers en buitenlui. De Generaal, aan de rand van het Baarnse Bos, koestert zijn rijke verleden, maar doet niet aan kapsones.

Beliefde het koningin Wilhelmina of Emma met de trein van Soestdijk naar Utrecht te reizen, dan zorgde de machinist dat de wagon exact voor de deur van de koninklijke wachtkamer van het Baarnse stationnetje tot stilstand kwam. Hare Hoogheid hoefde maar een paar stappen over het perron te zetten. In 1947 werd het boemeltje Baarn-Utrecht opgeheven.

Koninklijke wachtkamer en perron maken nu deel uit van Eethuys-café De Generaal. Ook al vertrekken er al 65 jaar geen treinen meer, treinverkeer is er nog altijd voldoende. Aan de andere kant van de weg ligt station Baarn op de lijn Amsterdam-Amersfoort. Bijna continu raast de NS aan De Generaal voorbij. Elk uur zijn de spoorbomen 32 minuten gesloten.

Ook de band met het Koninklijk Huis bleef nog lang bestaan. Prins Bernhards strijdmakkers vergaderden steevast in De Generaal en toen het koninginnedagdefilé op Soestdijk nog bestond, werd vooraf bij De Generaal verzameld. Nu vormen ‘boeren, burgers & buitenlui’, zoals uitbater Ruud Bouwman ze noemt, en BN’ers uit villadorp Baarn de clientèle. “Iedereen komt hier”, zegt Bouwman met enige trots. “En dat willen we ook, die laagdrempeligheid. We serveren goed eten, zonder poespas, voor een goede prijs.”

Missing media-item.

Naast drank en spijs serveren Bouwman en zijn medewerkers vooral een goede portie sfeer. De Generaal – geopend in 1984 – ademt historie in alle hoeken. Oude elementen en (soms wat minder oude) tradities worden gekoesterd. Zo staat steevast elke ochtend een handjevol vaste gasten al te wachten voor de deur, die stipt om 10 uur uitnodigend openzwaait. Bij binnenkomst is er niet één kaars die nog niet is aangestoken. De kaart wisselt zo’n drie keer per jaar, maar de huisgerookte zalm, het vispotje en de champignons in bierbeslag staan er al 28 jaar op. En blijven daar, als het even kan, tot in de eeuwigheid. En altijd klinkt uit de speakers Mozart. De uitbater houdt van Mozart én van traditie. En gelijk heeft hij. Niets meer veranderen, deze Generaal is helemaal goed zoals ie is.
  • De dienstregeling van 29 augustus 1898, speciaal voor koningin Emma; twee dagen later werd Wilhelmina ingehuldigd.
  • Dick Alink is een van de vele stamgasten die na een wandelingetje door het bos in de ochtendkrant duiken.
  • De Generaal verwijst oorspronkelijk naar Van Heutsz, ooit oorlogsheld, later fout vanwege zijn optreden in Atjeh. Het eethuis tooit zich daarom liever met de beeltenis van die andere generaal, hoewel ook niet geheel onomstreden: Napoleon.
  • De Generaal is dagelijks van 10 tot 23 uur geopend.
  • Veel van de oude, rustieke sfeer is bewaard gebleven.
Eethuys-Café De Generaal, Lt. Generaal Van Heutszlaan 5, Baarn, T 035-542 17 84, www.degeneraal.nl
Bron 
  • Plus Magazine