De vaststellingsovereenkomst

Mijn baas wil mij ontslaan, want het gaat het financieel slecht met het bedrijf. Om eerlijk te zijn vind ik het werk ook niet meer leuk. Mijn baas wil geen procedures maar ik wil geen ontslag nemen want ik kan niet zonder inkomsten. Is er een andere manier waarop we uit elkaar kunnen gaan en waarbij ik mijn recht op WW behoud?

Is er een mogelijkheid?
Sinds de wijziging van de werkloosheidswet kunt u samen met uw baas uw arbeidsovereenkomst stoppen met behoud van uw recht op WW. Dat kan door een vaststellingsovereenkomst of een beëindigingovereenkomst te sluiten.

Waar moet ik op letten?
De vaststellingsovereenkomst moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Er zijn drie punten die zeker in de overeenkomst moeten staan:

  • Uw werkgever neemt het initiatief tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst;
  • Er is geen dringende reden aanwezig om het arbeidscontract te beëindigen (er mag dus geen reden voor  ontslag op staande voet zijn);
  • De opzegtermijn moet kloppen.

Kan ik nog meer regelen?
Naast deze drie punten, kunt u samen met uw baas veel andere zaken regelen. Als u bijvoorbeeld een concurrentiebeding in uw contract heeft, is het nu de tijd om hierover te onderhandelen.
Vergeet daarnaast niet een ontslagvergoeding te bespreken. De hoogte hiervan is vaak afhankelijk van de lengte van uw dienstverband, uw bruto-inkomen inclusief vakantiegeld en uw leeftijd. Vraag ook altijd om een positief getuigschrift. Als u nog meer wilt regelen, weet dan dat de juristen van het Juridisch Loket u hierover graag informeren.

Wat als ik ziek ben?
Als u met ziekteverlof bent, teken dan geen vaststellingsovereenkomst. Een zieke werknemer heeft meestal geen recht op een werkloosheidsuitkering.

Zijn er nog andere tips?
Of het verstandig is om in uw geval een vaststellingsovereenkomst te tekenen is afhankelijk van uw situatie. Hierbij is een advies op maat van belang. De juristen van het Juridisch Loket geven u gratis dit advies.

Inge Ketelaars is jurist bij het Juridisch Loket.    
Juridisch Loket: 0900-8020 (€ 0,10 p/m) www.juridischloket.nl

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl