De mooiste fietsroutes van Oostenrijk

Getty Images

Oostenrijk: bergen, bergen en nog eens bergen, toch? Jazeker, maarliefst 80 procent van het land bestaat uit berggebied. En toch kunt u er als fietser zonder klimkuiten ook prima terecht De rivierdalen zijn zeer uitnodigend en zeker als u met de stroom meefietst, hoeft u bijna niet te klimmen. En wees eerlijk: machtige Alpenreuzen als decor is toch weer eens wat anders dan de vlakke Hollandse polders.

Fietsen langs de Oostenrijkse wateren

Oostenrijk heeft een snel groeiend fietsroutenetwerk en zeker langs de rivierdalen voeren de routes over vrij liggende fietspaden of fietsstroken. Daar waar u niet op een fietspad rijdt, deelt u de weg met automobilisten, maar de Oostenrijkse autobestuurder rijdt over het algemeen vrij rustig. Als fietser in Oostenrijk moet u wel rekening houden met de bergtunnels: niet alle tunnels zijn voor fietsers toegankelijk en u dient dan te wachten op een bus of trein. Verder kunnen de wegen bergop in het hoogseizoen erg druk zijn. De bewegwijzering voor fietsers is goed.

Water vindt u in Oostenrijk volop: bijvoorbeeld woeste beekjes, (Europese) rivieren, watervallen en heel veel meren. Ingebed tussen de hoge bergen in het westen, het heuvellandschap in het zuiden en in het midden tot de Pannonische vlakte in het oosten lopen fietsroutes langs het water voor relaxte tochten door adembenemende landschappen.
[ITEMADVERTORIAL]

Getty Images

Fietstransport

Wanneer u met de trein en uw eigen fiets naar Oostenrijk wilt reizen, heeft u verschillende mogelijkheden:
  • Met de intercity naar Hannover, waar u overstapt op de EuroNight naar Passau, Linz en Wenen;
  • Met de CityNightLine van Amsterdam naar Munchen, waar u kunt overstappen op treinen naar Salzburg, Innsbruck, Passau en Wenen. Kijk voor alle informatie op www.treinreiswinkel.nl
  • In Oostenrijk zelf mag de fiets mee de trein in; voor de regionale lijnen betaalt u dan €5,- extra, voor de intercity bedraagt de toeslag €10,-.
Getty Images

Bijzondere routes in Oostenrijk

Der Drauradweg (358.5 km)
Langs de Drau, de grootste rivier in Karinthië, slingert zich de Draufietsroute (Drauradweg) door het landschap. De route loopt van West naar Oost licht af en is daardoor makkelijk te fietsen. Laat u niet door het aantal kilometers afschrikken! U kiest uw eigen traject langs de rivier en eenmaal onderweg vergeet u de tijd door al het natuurschoon en de gezellige dorpjes om u heen. Deze fietsroute is voor de hele familie geschikt. Zo kunnen de kleinkinderen door de brede, veilige paden gewoon mee met hun ouders en grootouders.

Murradweg (345 km (van de Lungau Muhr) en 359 km (vanaf Sticklerhütte))
Ooit trokken handelaren over deze weg naar het zuiden, vanuit het Salzburgerland tot aan de Sloveense grens. Volg hun voetsporen langs de Mur door een weelderig natuurlandschap, waar meer dan 200 vogelsoorten hun thuis hebben gevonden.

Houdt u van contrasten? Dan zult u net zoveel genieten van de afgelegen boerderijen van de bergboeren in de Lungau, als van de levendige deelstaathoofdstad Graz. Uw reis voert langs kastelen en burchtruïnes en uitgestrekte laagvlaktes naar het thermenland in Zuid-Steiermark. Ook naar kennis hunkerende mensen komen aan hun trekken: langs de route zijn een openlucht-, hout- en biermuseum te vinden. De Murradweg en Steiermark heten u van harte welkom.

Tauern-fietsroute (310 km)
De Tauernradweg is een schitterende fietstocht en voert u vanaf de waterval bij Krimml in het hart van het Tauern natuurgebied via Salzburg naar Passau. De tocht voert door de bergen van Oostenrijk. Toch rijdt u gemiddeld genomen naar "beneden".

De Tauernradweg vormt een prima manier om veel van Oostenrijk te zien. U rijdt door verbluffend mooie natuur, langs schitterende rivieren, door prachtige bossen en langs heerlijke meren. De route begint bij een indrukwekkende waterval in Krimml.

Naast de vele natuurpracht komt u ook indrukwekkende cultuur tegen. Vooral Salzburg heeft wat dat betreft veel te bieden. Aan lekker eten onderweg geen gebrek. Ook accommodaties zijn gemakkelijk te vinden of vooraf te boeken.

Meer informatie over deze routes vindt u hier: www.radtouren.at (let op: site is in het Duits)

Voor het huren van een fiets kunt u hier terecht: www.neusiedlersee.com

Fietsend van Nederland naar Oostenrijk

Voor diegenen die meteen bij de voordeur al op de fiets willen springen, zijn er verschillende mogelijkheden om naar Oostenrijk te fietsen.

Amsterdam – Rome (Paul Benjaminse)
Een mooie route die ook nog eens goed te doen is. Net voordat de tocht werkelijk omhoog gaat, bent u in het Oostenrijkse Feldkirch. Vanaf dit stadje kunt u verschillende routes door Oostenrijk fietsen. Meer informatie op www.cyclingeurope.nl/rome

Amsterdam – Rome (Hans Reitsma)
Deze route voert u naar het Oostenrijkse Bregenz aan de Bodensee. De tocht is ook voor de fietser zonder klimkuiten goed te doen. Op de route liggen veel mooie oude stadjes die een tussenstop meer dan waard zijn. Meer informatie op www.reitsmaroutes.nl

Limes fietsroute: Noordzee – Zwarte Zee
Ook deze route is goed te doen voor de wat minder fanatieke fietser. Via Duitse steden als Koblenz, Frankfurt en Regensburg komt u in Oostenrijk aan. De fietsroute volgt trouwens de noordgrenzen van het Romeinse Rijk. Meer informatie op http://europafietsers.nl/routes/limes/route.htm

Getty Images
Auteur 
Bron 
  • www.fietsen.123.nl, www.radtouren.at