Alles over het coronapaspoort

Getty Images

Nu het einde van coronacrisis in zicht is, boekt 60 procent van alle Nederlanders graag weer een zomervakantie in het buitenland. Met de gevaccineerde 50-plussers als koplopers. In deze serie vertelt reisredacteur Thijs Joosten waar je op moet letten.

Wat is het coronapaspoort?

Dat is een certificaat dat wordt gekoppeld aan de CoronaCheck-app van het ministerie van volksgezondheid. Die app wordt nu al gebruikt voor binnenlandse testevenementen. En over een tijdje ook als de bioscopen, theaters en andere publieke plekken weer open zijn. Het certificaat is een QR-code (zo’n vierkant met kleine zwart-witte blokjes) die bijvoorbeeld door de grenspolitie kan worden gescand. De QR-code is 72 uur geldig.

Ik heb geen smartphone. Wat nu?

Geen probleem. Dan mag je de QR-code gewoon uitprinten en meenemen.

Hoe kom ik voor het coronapaspoort in aanmerking?

Wanneer je 1. minstens eenmaal bent gevaccineerd of 2. bent hersteld van corona (waardoor je immuun bent) of 3. kortgeleden negatief bent getest op corona.

Hoe werkt de CoronaCheck-app?

Op je vaccinatielocatie krijg je een code die uit cijfers en letters bestaat. Die voer je in de app in. Vervolgens maakt de app de QR-code die je kunt laten scannen.

Geldt mijn bekende gele vaccinatiepaspoort niet meer?

Binnen de EU heeft het nieuwe coronapaspoort (het zogenaamde ‘digital green certificate’) een officiële status. Maar erbuiten wordt het bekende gele boekje net als voorheen vrijwel overal geaccepteerd. Neem het dus mee als je je laat vaccineren. De GGD’s hebben beloofd dat ze het vanaf 7 juni voor je zullen afstempelen. Je moet daar wel zelf om vragen.

Ik ben pas eenmaal gevaccineerd. Kom ik dan niet in aanmerking?

Jawel. Vaccins van bijvoorbeeld Pfizer of Moderna vereisen twee injecties om maximaal effectief te zijn. Maar na de eerste vaccinatie heb je al recht op het coronapaspoort.

Mag ik zonder coronapaspoort niet naar het buitenland?

Jawel, hoor. Zolang het paspoort er nog niet is, word je met een negatieve testverklaring toegelaten. Eventueel in combinatie met een verplichte quarantaine. Elk land stelt zijn eigen toegangseisen op. Hier vind je die van de belangrijkste vakantielanden.

Ik wil dolgraag op vakantie. Wanneer komt het coronapaspoort er?

Op 1 juli 2021. Maar pin de EU daar niet op vast, want de invoering verloopt – netjes gezegd – niet erg ordelijk. Elk land stelt zijn eigen voorwaarden en het is een hele toer om alle EU-landen op één lijn te krijgen. De burgers van sommige landen, waaronder Duitsland, Denemarken en Tsjechië, kunnen het paspoort trouwens nu al aanvragen. De Nederlandse overheid haakt nog niet aan. Er is nog een waslijst aan knopen die moeten worden doorgehakt.

Hier vind je nog meer antwoorden op je vragen over het coronapaspoort.

Auteur