Goed voor het libido?
Superfoods winnen nog steeds aan populairiteit. Van chiazaad tot gojibessen. Al dit 'supervoedsel' wordt gezien als supergezond. Een nog niet zo bekende superfood is maca. Een bijzonder knolgewas dat niet alleen libidoverhogend zou werken, maar ook zou helpen tegen opvliegers.
Allereerst een korte uitleg wat maca is. Maca is een plant die hoog in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte groeit in centraal Peru. Daar wordt het al zo'n 3000 jaar gebruikt als voedingsmiddel en medicijn.
Maca is familie van de radijs en heeft een zoete geur. Ook de smaak is zoet en lijkt een beetje op die van een zoete aardappel. In Zuid-Amerika eten ze maca vooral gebakken en geroosterd, maar in ons land is maca voornamelijk te verkrijgen als poeder. Ook is het verkrijgbaar verwerkt in voedingssupplementen.
Libido
Aan maca worden al eeuwenlang bijzondere eigenschappen toegekend. De Peruaanse plant is rijk aan calcium, magnesium, kalium, selenium en zou onder meer helpen bij bloedarmoede, chronische vermoeidheid, depressie, slecht geheugen, stress, menstruatieproblemen, gebrek aan libido en overgangsproblemen zoals bijvoorbeeld opvliegers. Dit komt vooral door het positieve effect dat maca heeft op de hormoonbalans.
In de oude Inca-cultuur vereren ze de plant om zijn medicinale doeleinden. Volgens dit volksgeloof staat de plant bekend om zijn legendarische vermogen om je energie te verbeteren, je mentale helderheid te geven en het verbeteren van het libido. Het wordt dan ook wel 'de natuurlijke viagra' genoemd.
Er doen in Peru veel verhalen de ronde over maca en deze gaan van generatie op generatie. Maar er is maar beperkt wetenschappelijk bewijs over de werking van maca. Sommige onderzoeken laten wel wat voordelen zien, maar grote studies op mensen ontbreken.
Wat wel duidelijk is, is dat maca rijk is aan bepaalde proteïnen en aminozuren, in combinatie met de stof p-methoxybenzyl isothiocyanate. Dat is waarschijnlijk de reden waarom het lustopwekkend is.
Bijwerkingen
Voor de meeste mensen is het veilig om maca te gebruiken. Over het gebruik bij zwangerschap en borstvoeding is onvoldoende bekend. Om geen risico te nemen, kun je het maar beter niet nemen.
- WebMD