Ik heb aanleg voor jicht. Is het dan verstandig zuurdesembrood te eten in plaats van normaal brood omdat hieraan geen gist is toegevoegd?
Fe
Patricia Schutte, voedingsdeskundige
Een gezond en gevarieerd eetpatroon volgens de Schijf van Vijf helpt om de kans op een jichtaanval te verkleinen. Wat voor soort brood je eet, maakt niet uit. Ook zuurdesembrood is een prima keuze. Het belangrijkste is om te kiezen voor volkorenbrood of bruinbrood, omdat deze broodsoorten veel voedingsstoffen bevatten en gezondheidsvoordelen hebben.
Het is niet nodig om brood te vermijden omdat er gist inzit. Gist zit zowel in ‘normaal’ brood als in zuurdesembrood. Het verschil is dat aan normaal brood bakkersgist wordt toegevoegd om het te laten rijzen; bij zuurdesembrood vindt dit fermentatieproces spontaan plaats door de van nature aanwezige gisten en melkzuurbacteriën.
Voedingsadviezen jicht
Jicht wordt behandeld met medicijnen, aangevuld met algemene leefregels en voedingsadviezen. Je kunt de kans op een jichtaanval verkleinen door de volgende voedingsadviezen:
- Eet gezond volgens de Schijf van Vijf. Met de adviezen die daarbij horen verklein je het risico op een jichtaanval. Onderstaande adviezen zijn daarin vooral van belang.
- Drink geen alcohol of wees daar zeer matig mee, vooral met bier. Alcohol bevordert de aanmaak van urinezuur in de lever en vermindert de uitscheiding van urinezuur door de nieren. Bier verhoogt daarnaast de hoeveelheid urinezuur in het bloed.
- Beperk de consumptie van met suiker gezoete frisdranken, vruchtensappen en voedingsmiddelen met veel suiker of honing. Het aanwezige fructose wordt namelijk omgezet in urinezuur.
- Val af als je overgewicht hebt. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% zorgt er al voor dat er minder urinezuur wordt aangemaakt. Maar val niet te snel af, want daardoor stijgt het urinezuurgehalte juist weer. Een goede richtlijn: 0,5 tot 1 kilo per week.
- Drink 2 tot 3 liter vocht per dag. Doordat er meer urine ontstaat, voeren je nieren het urinezuur sneller af. Verdeel de drinkmomenten goed over de dag en avond.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.