Nationale ombudsman: veel ouderen in Caribisch Nederland in ‘bittere armoede’

Getty Images

Reinier van Zutphen, de nationale ombudsman, luidt de noodklok met de publicatie van zijn rapport ‘Oog voor ouderen in Caribisch Nederland’. Hij heeft geconstateerd dat veel ouderen in Caribisch Nederland - de eilanden Bonaire, Saba en St. Eustatius - rond of onder de armoedegrens leven. “Ze leiden niet zelden een mensonwaardig bestaan.”

De ouderen kunnen vaak niet in hun eerste levensbehoeften voorzien, ze hebben te weinig (zorg-)voorzieningen en weten niet voor welke regelingen ze in aanmerking komen. “Zij hebben een AOV uitkering (een variant van de Nederlandse AOW-uitkering) maar kunnen niet of nauwelijks rondkomen en leven vaak in bittere armoede.”

Hoge kosten

De kosten van eerste levensbehoeften zijn in Caribisch Nederland vaak bijna twee keer zo hoog als Nederland. Daarbovenop is de eerdergenoemde AOV-uitkering 450 euro lager dan de Nederlandse AOW-uitkering. Boodschappen zijn duur en de woonlasten zijn hoog. Wat verse groenten of fruit halen zit er voor veel ouderen niet in; het is bijna niet te betalen.

Ouderen raken geïsoleerd doordat de voorzieningen op het eiland ontoereikend zijn. “Het openbaar vervoer is slecht, ouderen komen de deur niet uit. Meestal wonen zij bij een van hun kinderen of kinderen wonen bij hen. Toch zijn ze eenzaam, want iedereen is bezig geld te verdienen, weg van huis.”

Ouderen houden zich stil

“Ondanks alle problemen klagen ouderen in Caribisch Nederland vanuit trots en vooral ook schaamte nauwelijks over hun situatie. Maar die is niet acceptabel en moet snel verbeteren. Alle overheden moeten nú samen doorpakken, en wel op alle fronten tegelijk’’, schijft de nationale ombudsman van Zutphen.

Bron 
  • NOS