Zorg geveild

zorg geveild
Getty Images

Zeker 35 gemeenten kopen via een veiling hun zorg in. Als de gemeenten willen, kunnen ze op kwaliteit besluiten, maar de prijs lijkt doorslaggevender.

De 1,5 miljoen bewoners van zeker 35 gemeenten krijgen hun zorg, als ze die nodig hebben, van een zorgaanbieder die op een veiling de meest gunstige prijs of voorwaarden heeft geboden. Goedkoop inkopen van zorg is in het belang van gemeenten, die met minder budget toch minimaal dezelfde zorg moeten aanbieden. Een veiling biedt dan uitkomst. Of dat in het belang van de zorgvragers en zorgaanbieders is, lijkt een geheel andere vraag.

De Volkskrant komt vandaag met een kritisch stuk over deze zorgveilingen. Op grond van documenten blijkt dat zorgveilingen ten kosten gaan van de kwaliteit. Dat hoeft overigens niet. Gemeenten kunnen de veiling ook gebruiken om de beste kwaliteit voor de gunstigste prijs te krijgen. Uit de documenten die de Volkskrant heeft, blijkt dat echter niet.

Prijsvechters

Gemeenten kunnen sinds 2007, door middel van aanbesteden, de beste aanbieder tegen de gunstigste prijs selecteren. Zorgbedrijven die wel het gewone cao-loon betalen, vrezen dat prijsvechters na het winnen van de veiling, jongeren en zzp’ers die voor een laag loon willen werken, inzetten voor de zorg. Dat lijkt niet in het belang te zijn van zorgvragers. Onder de toenemende druk om veel voor weinig te leveren, missen ouderen hun vertrouwde gezichten omdat in het nieuwe jaar een andere zorgaanbieder de slag kan winnen. Ook personeel is constant onzeker over hun baan.

Bron 
  • Proud to be Senior