Wie weet raad: hoe maken we het onze zoon wel naar de zin?

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers

Getty Images

Ons enig kind – onze zoon (32) – komt niet graag thuis. Mijn vrouw en ik hebben dat allang geaccepteerd. Maar als hij komt, zijn we blij. Toch doen we alles fout. Als ik het een zonnige dag vind, ziet hij wolken. En als ik iets vraag, haalt hij geïrriteerd zijn schouders op. We vinden de weg naar zijn hart niet en als hij weg is, huilen we machteloze tranen.

Neem het voor lief

Mevrouw, wees blij dat hij nog af en toe langskomt en neem zijn nukken voor lief, want verbeteren kun je hem nooit. Ik heb een zoon die ik tegenwoordig helemaal niet meer zie. Wennen doet het nooit, maar ik heb me erbij neergelegd want je kunt ze nu eenmaal niet de wet voorschrijven.
Lidy Westerhuis-Langezaal (77), Maassluis

Spreek hem erop aan

Wij hebben een zoon die niet vaak komt, maar als hij er is – of wij bij hem – is het gezellig. Onze dochter wil geen contact meer. Wij begrijpen dus goed dat u verdrietig bent. Het zou uw zoon sieren als hij zich niet zo onvolwassen en respectloos naar u zou gedragen. Hebt u hem er weleens op aangesproken en gevraagd wat de diepliggende problemen zijn waarmee hij worstelt? Als ik u was, zou ik toch blij zijn met zijn schaarse bezoekjes, maar hem wel op de feiten wijzen.
Naam en adres bij de redactie bekend

Onvoorwaardelijke steun

Vraag uw zoon waarom hij u beiden nog bezoekt. Zeg hem ook dat u zielsveel van hem houdt zoals hij is. En dat hij kan rekenen op uw onvoorwaardelijke steun. Vraag hem u in zijn leven toe te laten. Laat hem weten hoeveel verdriet u hebt omdat hij uw liefde niet accepteert. En dan is uw zoon aan zet. Accepteer zijn reactie. Komt het goed? Fijn. Komt het niet goed? Dan is uw zoon de grote verliezer.
Piet Hutten (81), Tilburg

Verlate puberteit

Kennelijk verkeert uw zoon in een soort verlate puberteit. Hij zet zich af tegen zijn ouders omdat die hem het meest na staan en niet zullen laten vallen. Ik zou zeggen: probeer het maar als iets positiefs te zien dat hij zich kennelijk veilig bij u voelt. Misschien ontmoet hij over niet al te lange tijd een leuke partner. Als die een goede invloed op hem heeft, is deze fase vast snel over!
Jaqueline Monné (67), Wijk bij Duurstede

Wat vindt u?

Blijven bridgen met demente vader?
Mijn vrouw en ik bridgen elke donderdagavond met mijn schoonouders. Stukje bij beetje is het geheugen van mijn schoonvader achteruitgegaan. Bridgen is zijn lust en zijn leven, maar eigenlijk kan hij het niet meer. Moeten we doorgaan en doen alsof? Of is het beter om te stoppen? En moeten we dan eerlijk zijn of een leugentje om bestwil verzinnen? Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw naam, leeftijd en woonplaats vóór 15 september naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Bridgen met vader’ of ‘Wie weet raad’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

 

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine