Vuurwerk met oud en nieuw: zo zit het

Getty Images

De verkoop en het afsteken van vuurwerk is deze jaarwisseling verboden. Het kabinet nam dat besluit om te voorkomen dat de druk toeneemt op het ziekenhuis, omdat het daar door het coronavirus al alle hens aan dek is. Zelfs het bezitten en vervoeren van vuurwerk kan je al een boete opleveren. Toch hoeft het niet helemaal stil te blijven met oud en nieuw. Dit zijn de regels.

Wat is er verboden?

Het vuurwerkverbod geldt voor vuurwerk dat normaal drie dagen voor oud en nieuw verkocht wordt en onder de categorie F2 valt. Denk bijvoorbeeld aan sommige fonteinen en vuurpijlen.

Aan het begin van het jaar werden knalvuurwerk en vuurpijlen al verboden. Dat werd besloten omdat er relatief veel incidenten waren tijdens de jaarwisseling van 2019-2020. Zwaarder vuurwerk, zoals nitraten en cobra’s, mogen al langer alleen door professionals gebruikt worden. Dit valt onder de categorie F3- en F4-vuurwerk. 

Hoe hoog zijn de boetes?

Op het dragen of vervoeren van vuurwerk staat een boete van minimaal 100 euro. Wie bijvoorbeeld een sierpot aansteekt, kan een straf van 250 euro verwachten. En daar blijft het niet bij: wie in de fout gaat, krijgt ook nog eens een aantekening in het strafblad. Wie zwaar vuurwerk in bezit heeft of afsteekt, moet minimaal 400 euro betalen. De exacte hoogte van een boete wordt bepaald door de hoeveelheid vuurwerk en voor de hoeveelste keer iemand wordt betrapt. Geen zorgen als je nog vuurwerk van vorig jaar in huis hebt, want tot 25 kilo consumentenvuurwerk mag je gewoon thuis bewaren. 

Om de regels van de komende jaarwisseling te handhaven zijn de veiligheidsregio’s maximaal voorbereid. Alle verloven van politie, brandweer en andere hulpverleners zijn ingetrokken. Hun eerste prioriteit tijdens de jaarwisseling is het handhaven van de openbare orde, gevolgd door het beschermen van hulpverleners die hun werk moeten doen. Op de derde plaats staat het optreden tegen te grote groepen die op straat bijeen zouden kunnen komen. 

Kan ik dan vuurwerk in het buitenland halen?

Jarenlang gingen vuurwerkliefhebbers massaal naar Duitsland om inkopen te doen. De lage prijzen bij onze oosterburen zorgden voor lange rijen. Tot vorig jaar mocht je maximaal 25 kilo aan pijlen en knallers inslaan, maar daar is dit jaar ook een streep doorheen gezet. Wie nu vuurwerk uit het buitenland naar Nederland vervoert, riskeert een boete of zelfs een gevangenisstraf. In sommige andere landen kun je dit jaar namelijk nog wel vuurwerk kopen dat in Nederland verboden is. Maar het heeft weinig zin om een ritje naar Duitsland te maken: ook daar is de verkoop van vuurwerk dit jaar verboden. Daarnaast is het een dringend advies om alleen voor noodzakelijke reizen naar het buitenland te gaan. Het kopen van vuurwerk valt daar niet onder. 

Wat mag ik nog wel afsteken?

Voor wie vuurwerk echt niet kan missen tijdens de jaarwisseling, is er nog F1-vuurwerk. Het meest bekend zijn de sterretjes, maar ook grondbloemen, trektouwtjes en knetterballen vallen onder categorie 1-vuurwerk. En partypoppers mogen ook gewoon!

Maar nu een groot deel van de winkels dicht is, is het lastig om nog aan legaal vuurwerk te komen. Het is bovendien strafbaar om vuurwerk per post te versturen of af te leveren aan huis. Online bestellen mag wel, maar dan zal je het moeten afhalen. De beste optie is het aanschaffen in een essentiële winkel; de grootste kans heb je bij supermarkten Aldi en Lidl. 

Bron: Omroep Gelderland

Auteur