Ouderen doen volop mee in het verkeer

senioren in auto
Getty Images

Over ouderen en verkeer bestaan veel vooroordelen en clichés, ze blijken allemaal niet waar blijkt uit een onderzoek van ouderenorganisatie Unie KBO.

Ouderen zijn geen mooi weer fietsers, hebben vaak een nieuwe auto, zijn tevreden over het openbaar vervoer en blijven graag lang auto rijden, het liefst gemiddeld tot 85 jaar. Het zijn de uitkomsten van een onderzoek die ouderenorganisatie Unie KBO heeft laten uitvoeren door bureau TeraKnowlegde onder 250 Nederlandse 65-plussers. Daarmee zijn de belangrijkste vooroordelen over ouderen en verkeer wel gesneuveld.

Uit het onderzoek blijkt dat drie op de vier 65-plussers een geldig rijbewijs heeft waar ze graag tot gemiddeld 85 jaar gebruik van willen maken. Stoppen doen ze omdat het gezichtsvermogen terugloopt (27 procent), de reactiesnelheid afloopt (22 procent) of vanwege geheugenverlies (15 procent). Autorijden doen de ouderen nog graag, maar de spits, de snelweg en de nacht mijden ze liever.

Fietsen

Fietsen doen ouderen het hele jaar door, de helft van de ouderen doet dat. Van hen heeft 32 procent een elektrische fiets, een helm dragen op de fiets is echter niet populair, slechts 8 procent doet dat.

Lopen

Lopen doen de 65-plussers doorgaans zelfstandig, slechts 10 procent gebruikt een hulpmiddel waarvan een minderheid de rollator.


OV

Het openbaar vervoer mag vele ouderen verwelkomen, 70 procent van hen maakt gebruikt van deze voorziening, vooral van de bus (49 procent) en de trein (36 procent). Bovendien zijn de meeste ouderen best tevreden over het openbaar vervoer, ze geven een 7,4 als rapportcijfer. Vrijwel alle 65-plussres reizen met een ov-chipkaart, slechts bij 3 procent van hen levert dat problemen op.

Bron 
  • Proud to be Senior