Oplossing voor foute overboeking

Getty Images

De Consumentenbond gaat samen met de banken zoeken naar een oplossing waarmee foutief overgemaakt geld eenvoudiger terug te halen valt.

Sinds de invoering van het nieuwe banknummer, het Internationaal Bank Account Nummer (IBAN) worden er meer fouten gemaakt bij het overboeken van geld. Het is vervolgens erg moeilijk om dit geld terug te krijgen. De banken en betaler kunnen de ontvanger vragen het geld terug te boeken. Doet de ontvanger dat niet, dan kan de overboeker naar de rechter stappen. Het foutief overgemaakte bedrag moet dan opwegen tegen de kosten, als je het geld al ooit terug ziet. De Consumentenbond en de banken gaan nu overleggen over hoe dit lastige probleem op te lossen is. Eenvoudig lijkt het niet te worden, want er liggen nogal wat juridische obstakels op de weg.

Omrekensites

Een oplossing is voor de vele mensen en bedrijven die geld foutief overgeboekt hebben zeer welkom. In de periode voor de definitieve invoering van IBAN pasten de banken een automatische omzetting naar het nieuwe lange nummer toe. Tikfouten leidden toen al tot zo'n 4500 misbetalingen per maand waarmee maandelijks een bedrag van 18 miljoen euro was gemoeid, bleek in april 2014 uit een reactie van minister Jeroen Dijsselbloem op Kamervragen. Ondertussen hebben de banken de site, waar je een oud bankrekeningnummer kon omzetten, vanwege de hoge kosten gesloten. Toch gaat deze site spoedig weer open, omdat betrouwbare omrekensites moeilijk te vinden zijn en er ook al frauduleuze sites actief zijn, die het oude rekeningnummer omzetten naar het eigen bankrekeningnummer.

Eén verkeerd cijfertje of lettertje en het kan zomaar gebeuren dat u per ongeluk geld overmaakt naar de verkeerde persoon. Oeps. Wat nu?
 

Bron 
  • Proud to be Senior