Op weg naar de zonnige toekomst: optimisme heerst in Nederland

Getty Images

Voor het eerst in tien jaar zijn er in Nederland weer meer optimisten dan pessimisten. Dit concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het SCP onderzoekt elk kwartaal hoe Nederlanders aankijken tegen onder andere het land, de economie en de toekomst. Bijna de helft van de Nederland vindt dat het de goede kant op gaat met het land. Vorig jaar was dit nog 35 procent.

Ook het vertrouwen in de economie is toegenomen. Het is voor het eerst sinds 2008 dat Nederlanders verwachten dat het niet slechter zal gaan met de economische situatie van het land. Dit is niet vreemd, aangezien veel mensen de economie noemen wanneer hen gevraagd wordt naar redenen dat het met het land de goede kant op gaat. Desondanks blijven er ook zorgen bestaan. Zo zegt ruim een op de tien Nederlanders zich grote zorgen te maken over armoede.

Grote verdeeldheid

Naast economische factoren spelen ook sociaal-culturele aspecten een rol bij het toegenomen optimisme over Nederland. Velen noemen bijvoorbeeld de goede prestatie van het Nederlands vrouwenelftal als reden. Mannen en hoogopgeleiden zijn over het algemeen tevredener dan vrouwen en laagopgeleiden. Ook in politieke voorkeur is een duidelijke tweedeling te zien. Mensen die op VVD, D66 of Groenlinks stemmen zijn gemiddeld veel optimistischer en gelukkiger dan aanhangers van de PVV, Forum voor Democratie en SP.

Het vertrouwen in de politiek is gelijk gebleven. Mensen zijn weliswaar verbaasd over de verschillende affaires die zich de laatste tijd afgespeeld hebben in de politiek, maar desondanks heeft dit geen invloed gehad op het vertrouwen.

Mensen die vinden dat het niet goed gaat met het land, noemen afname van normen en waarden, migranten, vluchtelingen en de kloof tussen rijk en arm als belangrijkste redenen.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad