Pluslezers bewaren oude liefdesbrieven liever dan dat ze ze wegdoen. Dat blijkt een peiling onder ruim 600 vijftigplussers op onze website. Zo'n 70 procent van de lezers zegt vergeelde liefdesbrieven te bewaren.
"Ik ben zo blij dat ik al de brieven van mijn man heb bewaard. Na een gelukkig huwelijk van meer dan 40 jaar is mijn man in 2017 overleden. Hoewel hij iets tegen tatoeages had heb ik nu op mijn onderarm de laatste woorden van zijn brieven laten tatoeëren: 'Dein Leo'. Hij was Duits en het beste wat mij in mijn leven kon overkomen. Een geweldige man en de liefste vader", zegt Corrie Kosten over haar liefdesbrieven.
Ook Tonny van Genugten moet er niet aan denken om de geschreven berichten weg te doen. "Ik heb alle brieven uit mijn kostschooltijd (1959-1963) op de toenmalige kweekschool altijd bewaard, ook mijn liefdesbrieven. Ze geven een bepaalde tijd weer. Ik ben nu 75 jaar en aan het opruimen gegaan en alles naar het Nederlands Dagboekarchief in Amsterdam gestuurd. De brieven van mijn man bewaar ik zelf. Ze blijven dierbaar. Ook na 52 jaar."
Eerste liefde
We vroegen Pluslezers naar hun oude liefdesbrieven naar aanleiding van het essay 'Eerste liefde', dat filosofe Stine Jensen voor de Maand van de Spiritualiteit schreef. Hierin bespreekt ze haar eerste grote liefde: Mark. De brieven geven een idee van de tijdsgeest eind jaren tachtig. ‘Soms zit er een verrassing bij: een cassettebandje met nieuwe nummers, van Steely Dan, Stevie Wonder, David Bowie of van Robert Palmer. Of een mooie ansichtkaart', aldus de filosofe.
Weggooien
Toch sluit zo'n 30 procent van de Pluslezers zich niet bij Jensen aan. Zij gooien de brieven juist weg. De beweegredenen daarvoor lopen uiteen, hoewel 'privacy' het meest wordt genoemd. Zo zegt Ine: "Ik heb ze weggedaan. Ik moet er niet aan denken dat nabestaanden deze brieven vinden, iets wat zo persoonlijk is."
Jacoba Timmermans gooide haar oude liefdesbrieven onlangs nog weg. "Ik heb net 64 genummerde brieven van een eerste vriendje (1966-1967) weggedaan. Keek er niet meer naar om. Geen spijt, geen gemis."