Kwart zorgverleners meldt falen collega niet

Patiëntveiligheid soms in gevaar

Getty Images

Een op de vier zorgverleners trekt niet aan de bel als ze een collega de fout in zien gaan. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen.

Duizend zorgverleners onder wie artsen, tandartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, verloskundigen en gezondheidspsychologen werden ondervraagd. 

In de meeste gevallen weken de zorgverleners af van professionele richtlijnen. Naar specifieke voorbeelden werd in het onderzoek niet naar gevraagd. In sommige gevallen was de patiëntveiligheid wel in gevaar, aldus onderzoeker Tijn Kool in het Nos Radio 1 Journaal.

Gebrek aan bewijs
De reden dat collega's niet aan de bel trekken, is vaak omdat ze gebrek aan bewijs zien, ze denken dat het geen zin heeft of veronderstellen dat er al actie is ondernomen. De conclusie dat een op de vier zorgverleners niet aan de bel trekt als er s prake is van disfunctioneren heeft betrekken op het jaar 2015. De situatie was twee jaar daarvoor nog slechter, toen hield ongeveer 31 procent van de zorgverleners zich stil. 

De onderzoekers deden ook vijf case-studies, bij zorginstellingen waar gevallen zich voordeden waarbij de zorgverlening ernstig tekortschoot. Betrokkenen verklaarden in de meeste gevallen dat ze fouten niet meldden omdat ze geen open cultuur ervoeren in de instelling waar zij werkzaam waren.

Tuchtcollege
De onderzoekers uit Nijmegen spraken ook met zorgverleners die door de medische tuchtrechter op de vingers waren getikt. Zorgverleners uitten kritiek op de werkwijze en de expertise van het tuchtcollege. Er werden vooral vraagtekens gezet bij de keuze voor experts die tijdens het proces aanwezig waren. Ook de duur van het proces was zeer belastend voor sommige betrokkenen en werd ervaren als zeer aangrijpend. Om te voorkomen dat het nog langer zou duren, gingen sommige zorgverleners niet tegen het besluit in beroep.

Bijgestaan en ondersteund
Ook op persoonlijk vlak ervoeren betrokken zorgverleners een grote impact, onder meer doordat diverse zaken op internet verschenen. De onderzoekers pleiten ervoor om artsen en verpleegkundigen die te maken krijgen met een tuchtproces beter te begeleiden. Hier wordt het voorbeeld vanuit Engeland bij betrokken. Hier worden artsen die onderwerp zijn van een onderzoek bijgestaan en emotioneel ondersteund. ''Een tuchtrechtelijke maatregel dient als middel om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren en heeft niet al doel te straffen'', aldus de onderzoeks van de website van het Tuchtcollege.

Auteur 
Bron 
  • NOS