Interesse naar slimme producten in huis neemt af

Getty Images

Ondanks de stijgende bekendheid en de steeds verdergaande mogelijkheden hebben Nederlanders steeds minder interesse in een slim huis. Uit onderzoek van GfK onder duizend Nederlanders blijkt dat minder dan de helft van hen zogenaamd 'smart home' wilt. Maar waarom eigenlijk?

Tegenwoordig zijn steeds meer huizen uitgerust met domotica: apparaten die op afstand of op z’n minst automatisch te bedienen zijn. We spreken van een smart home of slim huis als deze systemen zelf meedenken over wat er moet gebeuren. Bijvoorbeeld een verwarming die uw dag- en nachtritme kent en zich hierop aanpast. 

Iets minder dan de helft van de ondervraagden heeft aangegeven geïnteresseerd of zelfs zeer geïnteresseerd te zijn in zo'n slim huis. Drie op de tien staat er neutraal tegenover en ruim een op de vijf zegt helemaal niet geïnteresseerd te zijn in slimme producten.

Ruim twee op de vijf van de ondervraagden vindt de prijs van slimme thermostaten, rookmelders of andere huishoudelijke apparaten met een internetverbinding te hoog. Wel is dit percentage lager dan vorig jaar. 

Ruim een derde van de consumenten maakt zich vooral zorgen over hun privacy en mogelijke hacks en noemt dat een reden om geen slimme producten aan te schaffen. En een op de vijf twijfelt of slimme apparaten überhaupt wel iets toevoegen aan een huishouden. Barbara Schouten, technologie-expert bij GfK, zegt hierover: “Om de dalende interesse tegen te gaan, zullen fabrikanten en retailers in hun marketing met een duidelijke boodschap moeten komen. Nederlandse consumenten zullen gerustgesteld moeten worden over zorgen omtrent privacy en hacking. Daarnaast zullen ze overtuigd moeten worden van de toegevoegde waarde die Smart Home producten hen kunnen bieden.'' 

Bron 
  • Nu.nl/tech
  • GfK smart home