De Telefoongids verdwijnt na bijna 140 jaar

Getty Images

Er komt een einde aan het tijdperk van de Telefoongids. Uitgever DTG vindt de papieren versie overbodig, omdat bijna iedereen adressen en telefoonnummers via internet opzoekt.

De papieren gids was lange tijd onmisbaar in de Nederlandse huiskamer: 137 jaar om precies te zijn. Op het hoogtepunt werden ongeveer 7 miljoen gidsen gedrukt. 

Cursus voor online versie

Sinds ruim twintig jaar is er ook een online versie, die door het overgrote deel van de mensen wordt ingekeken. Volgens DTG is er alleen nog een kleine groep ouderen die de papieren gids gebruikt, waarvan de meesten buiten de Randstad wonen. Zij krijgen dit jaar een speciale cursus van DTG of SeniorWeb om de overstap te maken. "Het was een moeilijke beslissing", zegt uitgever Erik Wiechers. "Want je wil wel dat deze mensen ook het nummer van hun tante of kennis kunnen blijven vinden."

De papieren Telefoongids & Gouden Gids, zoals de gids officieel heet, is al jaren onderwerp van discussie. In 2008 ging via de website stopdetelefoongids.nl een petitie van start waarin werd gepleit om uit milieuoverwegingen te stoppen met het dikke boekwerk. DTG kreeg zelf duizenden meldingen van mensen die de papieren gids niet langer wilden ontvangen vanwege verspilling.

Eind december de laatste 

DTG sprak vier jaar geleden met het ministerie van Economische Zaken af dat de papieren gidsen in ieder geval tot en met 2017 zouden blijven bestaan. Nu uit onderzoek blijkt dat 2 procent van de mensen de gedrukte versie nog onmisbaar vindt, is besloten om ermee te stoppen. DTG wil van de laatste editie een 'uniek bewaarexemplaar' maken. Eind december gaan in Enschede de laatste gidsen door de brievenbus.

'Iconisch boek'

Uitgever Wiechers wil tegen die tijd nog even stilstaan bij de traditionele Telefoongids: "Het is het enige boek in Nederland waar praktisch iedereen een keer in heeft gestaan. Je vader, moeder, overgrootvader. Het was een beetje van ons allemaal. Een iconisch boek."

Bron: NOS