Dagboek Frans Faeles, raadslid in spe

''Ik ga met mijn vuist op tafel slaan''

opa
Getty Images

Frans Faeles (66) is de lijsttrekker van de nieuwe partij OPA (Ouderen Politiek Actief) in Gemert-Bakel. Plus Magazine volgde hem het afgelopen half jaar op de voet. Want hoe doe je dat, een partij beginnen?

Vrijdag 16 september
De kogel is door de kerk: ik wil meedoen
Faeles was de afgelopen jaren burgerraadslid (een soort assistent raadslid) namens de VVD, maar verliet die partij uit onvrede over het zwakke beleid om iets te doen aan het teruglopend aantal leden. Het afgelopen jaar bleef hij de commissie- en gemeenteraadsvergaderingen trouw volgen, maar vanaf de publieke tribune. Dat ging knagen. “Ik heb nog nooit iemand in het gemeentehuis met de vuist op tafel zien slaan. Dat moet toch ooit gebeuren. Niemand durft z’n nek uit te steken. Met de veranderingen in de zorg komt er veel op de gemeente af en ik ben bang dat veel mensen die hulp nodig hebben, de boot gaan missen.”

Vrijdag 30 september
''Jij bent onze man'', zeiden ze
“Het kriebelt. Ga ik de politiek weer in? Nog één keer vlammen? Thuis praten mijn vrouw Marij en ik er vaak over, want zij moet er ook achter staan. Het idee van een eigen partij begint steeds aantrekkelijker te worden. Eigenlijk is de kogel al door de kerk, maar ik deins terug voor het werk dat op me afkomt. Zojuist vertelde een overbuurman me dat er een nieuwe landelijke partij gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen: Ouderen Politiek Actief (OPA). Ik ben thuis gelijk gaan snuffelen op internet en heb een mailtje gestuurd om te melden dat ik geïnteresseerd ben.”

opa
Getty Images


Dinsdag 29 oktober
Minstens vijftien namen op de lijst
“Vandaag belde de oprichter van OPA terug, Dick Schouw. Hij vroeg me wat ik van plan was. Ik zei: ‘Met de vuist op tafel slaan.’ ‘Nou, dan ben je onze man’, zei Schouw. Na dat telefoontje zijn Marij en ik uit eten geweest. Ik had echt een goed gevoel en was ontzettend opgelucht. Ik heb het veel makkelijker nu, met een landelijke partij achter me. Ik heb gelijk een naam en een logo, hoef niet naar de notaris en niet naar de Kamer van Koophandel. Als ik vragen heb, kan ik ergens terecht. Dick Schouw wil de kennis en ervaring van senioren inzetten in de gemeentepolitiek. Dat wil ik ook. Maar wel met een jonge garde erbij. Dus als ik vier zetels haal, dan wil ik eigenlijk naast twee of drie ouderen ook twee dertigers of veertigers. Waarom? Wij leven toch niet voor altijd? Je moet denken aan de toekomst.”

Donderdag 7 november
Je moet er wel wat voor doen
“Er moet een bestuur komen. En een lijst met verkiesbare personen. Ik wil geen lijst met vier of vijf namen, dat vind ik niet serieus overkomen. Vijftien namen moeten het minstens zijn, misschien zelfs twintig.
De afgelopen dagen heb ik met veel mensen gesproken en de boekhouder van mijn bedrijf, Bert Verhofstad (45), heb ik over de streep getrokken. Hij wordt penningmeester in het bestuur. Ik wil hem héél graag als nummer twee op de lijst hebben, maar dat ziet hij niet zitten. Hij staat nu op een niet-verkiesbare plek.”

opa
Getty Images

Maandag 18 november
Helder en duidelijk moet het zijn
“Vandaag was er een landelijke bijeenkomst in Utrecht voor lokale politici die OPA allemaal omarmd hebben. Vijf gemeenten in Zeeland die samenwerken, zijn al héél ver, die hebben alles al voor elkaar. Ik was zo geïnspireerd dat ik ’s avonds gelijk bij twee andere potentiële bestuursleden heb aangebeld. Beiden hebben toegezegd. Eén van hen is Suzy Steenbakkers (32). Tegen haar echtgenoot heb ik gezegd: ‘Ik kom je vrouw voor een paar uur per week lenen, is dat goed?’ Het was goed. Zij kan goed notuleren en ik ben heel blij dat ze zich voor de partij wil inzetten. Bestuursleden zoeken is hard aanpoten: ze komen echt niet aanwaaien, hoor.”

Dinsdag 26 november
Het nut van media aandacht
“Er moet een verkiezingsprogramma komen en daar ga ik me de komende week eens flink mee bezighouden. Geen ellenlang programma, want dat hebben de andere partijen al. Helder en duidelijk moet het zijn. OPA Gemert-Bakel is niet alleen voor ouderen, mijn partij is juist heel kindvriendelijk. Een opa heeft nu eenmaal ook kleinkinderen. Ik vind het schoolzwemmen belangrijk en dat de ijsbaan in het centrum terugkomt. Daar kwamen kinderen uit omringende dorpen schaatsen, ouders erbij met een hapje en een drankje. Is afgeschaft vanwege de bezuinigingen. De struiken in de groenvoorzieningen zijn gesloopt en financieel staat de gemeente er héél slecht voor vanwege twee nieuwe multifunctionele accommodaties en een peperduur rapport van een externe partij. Allemaal zaken die mij na aan het hart liggen, en die ik de huidige politieke partijen verwijt. Of ik denk dat twintigers en dertigers op een partij gaan stemmen die OPA heet? Ja, dat denk ik wel. Als de onderwerpen ze aanspreken.”

opa
Getty Images


Woensdag 27 november
We zitten op één lijn
“Vandaag publiceert het Gemerts Nieuwsblad een interview met mij en twee weken geleden stond er een interview in het Eindhovens Dagblad. Daar heb ik echt iets aan, want belangstellenden voor OPA melden zich nu ook zelf. Zoals die jonge knul die sinds kort in Gemert woont. Hij wil actief worden in de politiek. Ik maak een afspraak om langs te gaan. Onverminderd blijf ik zoeken naar mensen voor de kieslijst. Maar zo langzamerhand maak ik me zorgen. Waar haal ik een goede nummer twee vandaan voor de kieslijst?” 

Vrijdag 29 november
Een dag met een officeel tintje
“Een belangrijke avond want het bestuur komt voor het eerst bijeen bij mij thuis. De chemie in het bestuur is belangrijk, maar ik ben er niet bang voor. Het zit wel goed.
De penningmeester is ziek. Suzy  > Steenbakkers, Arjan Bakker (41) en Fred van Osch (76) zijn er. Van Osch is geen bestuurslid, maar kan ons als lid van de Seniorenraad (het overlegorgaan voor alle ouderengroepen en organisaties binnen de gemeente) met raad en daad bijstaan. Het concept-verkiezingsprogramma is een hamerstuk. We zitten op één lijn en dat is prettig. De bibliotheek moet blijven, de ijsbaan moet terug, beter onderhoud aan de wegen en fietspaden is een groot goed, en openstelling van de kasteeltuin is een loffelijk streven. Er worden andere punten aan toegevoegd in de loop van de avond: woningen voor starters en senioren, een ‘thuishuis’ voor senioren, een infopunt om wijkgericht te werken en onderhoud van de speeltuinen. Ik vond het een goede vergadering, de bestuursleden zijn enthousiast.”

opa
Getty Images

Dinsdag 3 december
Waar o waar vind ik een nummer twee
“Een belangrijke dag! De officiële overhandiging van de verklaring van deelname aan OPA op het gemeentehuis. Ambtenaar Willy -Rovers neemt het in ontvangst. Voor de gelegenheid is de fotograaf van Plus Magazine meegegaan. Voor het gemeentehuis raak ik in gesprek met dorpsgenoten. Eén vrouw zegt dat ze me wil steunen. En daar ben ik als een kind zo blij mee.” 

Maandag 6 januari
De druk is van de ketel
“Ik ben zelf nummer één op de kieslijst. Als er genoeg stemmen zijn voor één zetel, kom ik in de raad. Maar op nummer twee moet net zo goed een serieuze kandidaat staan, iemand met kennis van zaken. Aan sterke politici op de eerste en tweede plaats kunnen de meer onervaren kandidaten op nummer drie en vier zich dan optrekken, want ik ga voor vier zetels in de raad. Maar… niemand hapt toe. Ik werk me de blaren. Steeds hetzelfde verhaal vertellen. Bijvoorbeeld tegen de ICT’er die mijn computer komt nakijken, een man uit Milheeze die actief is in het verenigingsleven. Ze willen allen op de kieslijst, maar ze blijven bij hun standpunt: niet op een verkiesbare plaats. Het is tijdrovend, dit valt me flink tegen. Maar ik laat me niet ‘van de bak bijten’, hoor. Ik geef niet op bij een beetje tegenwind.”

“Ik heb nog steeds geen tweede op de lijst gevonden. Maar... ik heb wel een toezegging van de nummer vier, Bert Verhofstad. Als ik niemand vind, wil hij op twee gaan staan. Ik ben enorm opgelucht. Ik vertrouw hem, we zijn een goed team samen. De druk is van de ketel.”

opa
Getty Images

Vrijdag 14 februari
Verf druipt van posters af
Het heeft geregend en wat blijkt: alle verf loopt van de posters af. Ik zag het zelf al en dorpsgenoten waarschuwen me ook. Een ramp. Dit gaat me stemmen kosten. Ik vond de posters al zo dun, maar volgens de vormgever van OPA zouden ze een maand buiten makkelijk moeten kunnen overleven. Hij zegt dat ik niet het goede papier heb genomen. 'Frans', zegt hij, 'het is je eigen schuld'. Maar dit klopt niet. Deze kwaliteit is absoluut beneden alle peil. Ik heb hem nu gesommeerd om het probleem per ommegaande op te lossen.

Donderdag 15 februari
Verkiezingen zijn slangenkuil
Ik ben wel in een slangenkuil gekomen, hoor. Gisteren werd ik gebeld door iemand van de gemeente, zogenaamd. Hij praatte vreemd, heel onduidelijk alsof hij een zakdoek over de hoorn had gelegd. Hij sommeerde mij om mijn driehoeksborden met posters weg te halen. Ik snapte er niets van en ik vertrouwde het niet. De gemeente gebeld. Mooi dat ze die man niet kennen. Ik denk, dat één van mijn concurrenten erachter zit.  
Ik had eerder ook al een raar incident. Iemand die op mijn kieslijst wilde, liefst op de eerste, tweede of derde plaats, bleek later bij één van de lokale partijen te horen. Ik was er niet ingetuind, maar het maakt me wel argwanend. Wat is dit toch allemaal?

Donderdag 29 februari
Op alle fronten strijden
Ik moet op alle fronten gevechten voeren, het valt niet mee. Allereerst is er het drama met de posters. Die hangen nog steeds niet, en ik vraag me af of ze er ooit nog zullen komen. Het bedrijf dat de posters moet ophangen wil natuurlijk eerst geld zien, maar dat kan de vormgever niet betalen. Hij wil dat ik het voorschiet, maar dat doe ik niet. Een patstelling, dus. Twee weken lang hangen er nu al slechte posters. Dit kost me een zetel in de raad...
Met de lokale krant heb ik ruzie. Ze plaatsen aan de lopende band stukken van politici met foto's erbij van die politici, maar bij mijn stukken zetten ze steevast geen foto. Vanmiddag een gesprek met de hoofdredacteur. Kijken of we tot een oplossing kunnen komen.

En tot slot kreeg ik vandaag de proefdruk te zien van de verkiezingskrant. En wat bleek? Alle partijen presenteren zich met een kieslijst in een kolom, alleen mijn partij is onderaan de VVD geplakt. Dat kan natuurlijk niet. Ik heb gelijk gebeld naar het gemeentehuis. De drukker heeft dit eigenhandig gedaan, maar als het goed is wordt dit hersteld. Ik moet je zeggen, dat ik even in een dip zit. Marij en ik gaan dit weekend naar Scheveningen, dat hebben we wel even verdiend.

Vrijdag 7 maart
Nieuwe posters
Goed nieuws. De posters zijn vandaag vervangen door posters die niet gelijk gaan uitlopen na een regenbuitje. Ik heb er hard voor geknokt, maar het is gelukt.
Wat wel vervelend is: 8 a 10 posterborden zijn gestolen, van de ongeveer 100 posters die ik had opgehangen. Er liggen geen brokstuken bij, helemaal niets. En op die plekken hangen nu wel de posters van een andere politieke partij. Dat geeft natuurlijk te denken. Maandag ga ik aangifte doen van diefstal bij de politie.

Woensdag 12 maart
Groot lijsttrekkersdebat
Vanavond gaan alle lijsttrekkers van de politieke partijen in Gemert-Bakel met elkaar in discussie. Ik ben niet zenuwachtig en ik ben ook niet van plan om een verhaal te gaan voorlezen. Met de onderwerpen ben ik in principe vertrouwd genoeg. Alle grote thema's komen aan bod: Financien en economie, Bouwen en ruimte, Zorg en welzijn, Politiek en bestuur.

Nawoord van de redactie:

Donderdag 20 maart
De inspanningen van Frans Faeles zijn beloond met één zetel voor OPA Gemert-Bakel. 5,3%  van de kiezers stemde op zijn partij.
Niet overal was OPA zo succesvol. In 18 gemeenten gehaalde de OPA-beweging in totaal 26 zetels.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine