Personeelstekort in de zorg in een jaar tijd bijna verdubbeld

Getty Images

Ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen kampen iedere maand gemiddeld met een tekort van 10.000 werknemers. Vorig jaar in dezelfde periode waren dat er zo'n 5400.

Dat blijkt uit cijfers van Werk.nl, de vacaturebank van het UWV. Het aantal vacatures is dit jaar in totaal met 80 procent gestegen. De cijfers van het UWV geven geen volledig beeld van de arbeidsmarkt, maar wel een goede indicatie. Ze zijn afkomstig van werkgevers die zelf een advertentie op hun website plaatsen, maar ook van andere vacaturebanken.

Ouderenzorg

Het personeelstekort in de zorg is al jaren een groot probleem. En dat probleem is duidelijk nog lang niet verholpen. Het grootste tekort zit bij de verpleegkundigen en verzorgenden die ouderen medische hulp aan huis geven of in een verpleeghuis. Er is simpelweg te weinig personeel, en het bestaande personeel moet vaak extra diensten draaien en een stapje harder lopen.

'Stop met de regeltjes'

Zoals het nu gaat, kan het niet langer. Dat zeggen zorgmedewerkers die in de ledenraad zitten van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Maar liefst 85 procent van de 17.000 leden geeft aan last te hebben van de personeelstekorten en de werkdruk die het oplevert. Ze vinden dat een aantal regels per direct moet worden geschrapt. Er is te veel administratieve rompslomp, lieten ook de wijkverpleegkundigen weten. 

Werkdruk leidt tot stress

De hoge werkdruk is een belangrijke reden dat de uitstroom in de zorg relatief hoog is. Werkgevers willen de uitstromers graag laten teurgkeren om de personeelstekorten op te vullen. "Van de groep mensen die de ouderenzorg verlaat, wil meer dan de helft niet meer terug", zegt woordvoerder Evedien Tukkers van Actiz. Toch zeggen de uitstromers het werk zelf wel leuk te vinden; het is vooral de werkdruk waar zij moeite mee hadden. Die werkdruk is ook terug te zien in het ziekteverzuim.

125.000 mensen nodig

Eerder dit jaar werd al afgesproken dat er de komende jaren 30.000 scholingstrajecten in de zorg bijkomen. Met die trajecten moeten mensen in de ouderenzorg aan de slag gaan met een diploma als helpende, verzorgende of verpleegkundige. De komende jaren zijn er bijna 125.000 extra medewerkers in de zorg nodig. Het kabinet maakt nog in 2017 30 miljoen euro vrij om de personeelstekorten aan te pakken.