Gemeenten potten zorgbudget op, maar klagen is lastig

Getty Images

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar 310 miljoen overgehouden van het Wmo-budget. Dit geld was bestemd voor onder andere thuiszorg, begeleiding en woningaanpassing voor ouderen en hulpbehoevenden.

Extra geld

De gemeenten in Nederland kregen er vanaf 2015 meer taken bij. Dit leidde al snel tot problemen en ontslagrondes in de thuiszorg. Voor deze extra taken kregen gemeenten 4,8 miljard euro. Van het beschikbare budget hebben zij volgens onderzoek van de NOS en Binnenlands Bestuur 310 miljoen euro niet besteed. Zo hield bijvoorbeeld Rotterdam 21 miljoen over, de Drechtsteden 11 miljoen en Nijmegen naar verwachting 6 miljoen.

Niet te verkroppen

Belangenbehartigers zoals ouderenorganisatie ANBO en Ieder(in) spreken schande van het overschot. De ANBO vindt het “niet te verkroppen” dat gemeenten geld overhouden aan het Wmo-budget. Cliëntenorganisatie Ieder(in) is verontwaardigd. “Het is onverteerbaar dat er zoveel geld over is als je bedenkt dat de uitvoering van de Wmo na ruim een jaar in veel gemeenten niet goed verloopt”, aldus voorzitter Illya Soffer.

Te zuinig is nooit goed

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn vindt het te vroeg om harde conclusies te trekken, omdat hij alle cijfers zelf nog aan het verzamelen is. Hij verwacht dat er inderdaad Wmo-budget over is bij gemeenten, maar benadrukt dat er op andere posten misschien te veel is uitgegeven en dat gemeenten dan kunnen schuiven.

Van Rijn: “Wethouders en raadsleden in gemeenten die veel minder uitgeven dan vooraf ingeschat, moeten bij zichzelf te rade gaan en de vraag beantwoorden: zijn we zuinig of zijn we eigenlijk een beetje te zuinig? Te zuinig is natuurlijk nooit goed.”

Meldpunt nodig

Sinds de overheveling van de zorgtaken naar de gemeente hebben duizenden burgers bezwaarschriften ingediend en zijn er veel rechtzaken gevoerd. Vier rechtsgeleerden van de universiteit van Groningen constateerden recentelijk dat burgers meer rechtsbescherming nodig hebben, nu de gemeenten de zorg individueel toekennen of onthouden. Zij bepleiten een onafhankelijk meldpunt voor zorgklachten waar burgers die het niet eens zijn met het besluit van hun gemeente gehoord kunnen worden.

Nu zijn deze burgers afhankelijk van de bestuursrechter, die er lang over doet om een uitspraak te doen in een individuele zaak. Of deze suggestie wordt op gepakt, is nu nog niet bekend. Wordt vervolgd!

NOS

Lees ook:
Blij met de hulp, bang om haar kwijt te raken
Werk, verlof en mantelzorg; alle regelingen op een rij