De rentes voor sparen en hypotheken zijn historisch laag en dat blijft voorlopig zo. Dit kunnen we concluderen na het laatste rentebesluit van de ECB.
Hints voor het toekomstige rentebeleid
Elke eerste donderdag van de maand komen de bankpresidenten van de 19 Eurolanden bij elkaar om te vergaderen over het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De Raad van Bestuur beslist vervolgens over de officiële rentetarieven in de Eurozone en eventuele maatregelen.
De vergadering wordt maandelijks met veel interesse gevolgd. De belangrijkste ECB-rentetarieven zijn echter sinds maart 2016 niet meer gewijzigd. De meeste aandacht gaat daarom uit naar de verklaringen van de ECB bestuurders. Analisten zoeken daarin naar (de vaak subtiele) hints over het toekomstige rentebeleid.
Voorzichtige stappen naar hogere rentes
De centrale bank houdt momenteel de rentes voor sparen en hypotheken laag. Dit moet de bestedingen en daarmee de economie in de Eurozone aanjagen. Gezien de inflatie- en groeicijfers in 2018, leek dit zowaar te lukken.
Eind vorig jaar durfde de centrale bank het aan om voorzichtige stappen te zetten richting een hogere rente. Eerst werd het opkoopprogramma gestopt. De volgende stap, het verhogen van de beleidsrente, zou mogelijk na de zomer van 2019 volgen.
ECB trapt op de rem
In plaats daarvan trapt de ECB nu opnieuw stevig op de rem. Afgelopen donderdag maakte voorzitter Draghi bekend dat de beleidsrente dit jaar niet wordt verhoogd. Ook kondigde hij voor september een nieuwe ronde bankensteun aan.
Deze plotselinge draai in het rentebeleid volgt na tekenen van een groeivertraging in de Eurozone. Ook is er onzekerheid over de Brexit. En nu de centrale bank in de VS (Fed) een voorgenomen renteverhoging schrapt, zit de ECB niet te wachten op een sterkere euro.
Tegenvaller voor de spaarrente
Dit is een flinke tegenvaller voor spaarders. Zij hoeven dit jaar niet op een renteverhoging te rekenen. Sterker nog, een verdere daling van de spaarrente is niet uitgesloten. De rente voor banken om spaargeld te stallen blijft namelijk langer negatief.
Om nog iets van de spaarrente te maken kunt u kiezen voor:
● Een spaar-specialist voor uw vrij opneembare spaarrekening (tot 0,35%).
● Deposito sparen met diverse buitenlandse banken (o.a. 3 jaar vast tot 1,35%).
● Sparen met voorwaarden, zoals maandsparen of een spaarverzekering. (tot 2,00%).
De hypotheekrente daalt verder
Het vooruitzicht van een nieuwe ronde ‘goedkoop geld’ van de ECB, zorgt ook voor een lagere kapitaalmarktrente. Deze graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast, is sinds donderdag gehalveerd. Er komt dus meer ruimte voor banken om de hypotheekrente te verlagen.
Voor kopers en huizenbezitters betekent dit dat ze nog langer van de lage hypotheekrente kunnen profiteren. Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden voor aankoop, oversluiten of verzilveren.