Overwaarde opnemen? Zo haalt u geld uit stenen

Getty Images

Door de gestegen huizenprijs hebben huizenbezitters overwaarde opgebouwd. Met een verzilverhypotheek haalt u geld uit de stenen. Zo kunt u overwaarde opnemen.

Opgebouwde overwaarde te gelde maken

Huizen zijn vorige maand 6,1% duurder geworden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit maakte het CBS deze week bekend. Met nog 2 maanden te gaan, brengt het de gemiddelde prijsstijging op +7% voor dit jaar.

We zijn het jaar gestart met een gemiddelde huizenprijs van 287.000 euro. Dit betekent dat huizenbezitters inmiddels gemiddeld zo’n 20.000 euro ‘rijker’ zijn geworden. Deze waardestijging zit in stenen, daar koopt u niets voor.

Toch is het mogelijk om uw opgebouwde overwaarde deels te gelde te maken, zonder uw huis te hoeven verkopen. Met een overwaarde- of verzilverhypotheek kunt u geld uit stenen halen.

Hypotheekproducten om overwaarde te verzilveren

Door de sterke huizenprijsstijging van de afgelopen jaren nemen huizenbezitters vaker een ‘voorschot op’ de verkoopprijs.

Geldverstrekkers spelen hierop in met hypotheekproducten waarmee u overwaarde kunt verzilveren. Rabobank met het OverwaardePlan en Florius heeft 2 jaar geleden de Verzilverhypotheek geherintroduceerd. Dit jaar kwam ABN AMRO met de Overwaarde Hypotheek.

In de kern bieden deze verzilverproducten hetzelfde. U neemt een hogere hypotheek en laat het bedrag periodiek en/of maandelijks uitkeren. In plaats dat u hierover hypotheekrente betaalt, wordt het rentebedrag opgeteld bij uw hypotheekschuld.

Een ander kenmerk is dat de verzilverhypotheek niet wordt getoetst op het pensioeninkomen. Daarmee spelen banken in op bekend een knelpunt in de hypotheekverstrekking. 55-plussers krijgen vaak ‘nee’ te horen als ze met hun hypotheek wensen aankloppen bij de bank.

Dit komt omdat geldverstrekkers al 10 jaar voor de pensioendatum rekening houden met het (lagere) pensioeninkomen. Zij komen hierdoor minder snel in aanmerking voor een reguliere verhoging van de hypotheek. De verzilverhypotheek biedt dan een oplossing.

De beste keuze voor u?

Toch verschillen de genoemde verzilver-producten op bepaalde punten. Zo zijn het maximale opnamebedrag en de minimale leeftijd verschillend per aanbieder. Ook kunt u niet altijd een verzilverhypotheek sluiten als de reguliere hypotheek bij een andere geldverstrekker loopt.

Benieuwd naar de beste keuze voor u? Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van hypotheekoplossingen voor ouderen. Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden om de overwaarde van uw huis op te nemen.