Opletten bij variabele hypotheekrente

'Flexibele' rente daalt niet altijd mee

Getty Images

Het klinkt mooi: een hypotheekrente de meedaalt en stijgt met de 'markt'. Maar banken blijken in de praktijk niet zo stipt met het volgen van de dalingen.

Wie kiest voor een variabele hypotheekrente, kiest voor een renteniveau dat meebeweegt met de algemene rentestand. Bij een stijging van het renteniveau wordt de maandelijkse hypotheeklast hoger, bij een daling profiteer je direct van lagere lasten. Zo simpel blijkt het in de praktijk niet te zijn.

Want wat bij een hypotheek met een variabele rente belangrijk is: hoe wordt die rente vastgesteld? Als de bank de rente op een willekeurige manier kan bepalen, kunt u zichzelf behoorlijk in de vingers snijden. Ongeveer een jaar geleden daalde de rente bij ING al richting de 2%, toen SNS nog 5% aanhield. De achtergrond? ING gebruikt de Europese rente (Euribor) plus een vaste opslag, dat is heel duidelijk. De SNS hanteerde een minder heldere wijze van vaststellen, waardoor rentedalingen niet doorgegeven hoeven te worden.

De banken die hun variabele hypotheekrente baseren op het Euribor-tarief, zijn daar zelf niet zo blij mee. ING heeft inmiddels gesteld dat niet meer dan 50% van de hypotheek op deze rente gebaseerd mag zijn. Obvion verhoogde een tijd geleden de ‘vaste opslag’, maar werd daarvoor door de Ombudsman Financiële Dienstverlening op de vingers getikt. Nieuwe klanten kunnen bij Obvion geen Euribor-rente meer afsluiten, net als bij Rabobank en ABN Amro. Onlangs probeerde Fortis Bank een nieuwe opslag van maar liefst 1,5% te introduceren, en liep daarbij direct tegen protest van oplettende klanten aan.

Jarenlang hebben veel klanten over het algemeen geprofiteerd van de variable rente. Maar dat feest lijkt nu dus voorbij. Met een variabele hypotheekrente kiest u nu vooral voor onduidelijkheid. Wie tegen de huidige lage rente een hypotheek afsluit kan bij een variabele rente binnen een jaar tegen een verdubbeling van de maandlasten aanlopen. Overweegt u een variabele rente? Ga dan goed na hoe het percentage wordt berekend. En of er niet zomaar onverwachte verhogingen doorgevoerd kunnen worden. En controleer regelmatig of u niet teveel betaalt. Heeft u daar geen zin in? Sluit dan een vaste rente af voor een langere looptijd. Dan weet u de komende jaren waar u aan toe bent.

Auteur