Minder huizenbezitters kiezen voor spaarhypotheek

Getty Images

Het aantal huizenbezitters dat na een verhuizing of oversluiting opnieuw kiest voor een spaarhypotheek is flink gedaald. Met name 50-plussers veranderen van hypotheekvorm.

Het Algemeen Dagblad kopt deze week dat huizenbezitters met een spaarhypotheek een ‘uitstervend ras’ zijn. De krant meldt dat slechts 1% van de recente doorstromers opnieuw kiest voor deze hypotheekvorm. Met name 50-plussers willen af van hun spaarhypotheek.

De spaarrekening eigen woning (SEW) was populair in een tijd dat de hypotheekrente relatief hoog was en de renteaftrek maximaal. In plaats van aflossen wordt gespaard op een geblokkeerde spaarrekening. Het rendement is daarbij gelijk aan de hypotheekrente. Met deze (belastingvrije) spaarpot wordt de hypotheek aan het einde van de looptijd in 1 keer afgelost.

Een nieuwe spaarhypotheek sluiten is tegenwoordig niet meer mogelijk. Enkel voor bestaande hypotheken geldt dat de aflosvorm meegenomen mag worden bij verhuizen of oversluiten, maar steeds minder huizenbezitters kiezen hiervoor. 

Spaarhypotheek minder voordelig bij lage rente

De spaarhypotheek heeft aan populariteit ingeboet door de lage rentestand van de laatste jaren. Hierdoor raakt de spaarpot minder snel gevuld. Om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te kunnen lossen, stijgt mogelijk de inleg. Ook is het belastingvoordeel minder, door de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. 
 
Daarnaast is de spaarhypotheek relatief duur. Banken rekenen namelijk een opslag op de hypotheekrente als niet structureel wordt afgelost. In deze tijd zijn andere hypotheekvormen vaak voordeliger. Benieuwd of u voordeliger uit bent met een andere hypotheekvorm? Bereken hier uw voordeel.

Alternatieven voor banksparen

Huizenbezitters die van hypotheekvorm willen veranderen kunnen grofweg kiezen tussen een eenvoudige aflossingsvrije hypotheek of structureel aflossen (annuïtair of lineair). 

Bij een aflossingsvrije hypotheek blijven de lage maandlasten behouden. Wel moeten maatregelen genomen worden om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen.  Wie structureel gaat aflossen is er zeker van dat er geen restschuld overblijft aan het einde van de looptijd. Ook komt de renteopslag bij aflossingsvrij te vervallen.

Huizenbezitters die kiezen voor afkopen of aflossen, kunnen dit tegenwoordig zonder financieel nadeel doen. De uitkering van de spaarpot is belastingvrij, ook als niet 15 of 20 jaar aaneengesloten premie is betaald. Deze zogenoemde tijdsklem is in 2017 komen te vervallen.

Spaarhypotheek oversluiten interessant?

Dit betekent overigens niet dat het voor iedereen interessant is om de spaarhypotheek af te kopen of af te lossen. Tegen het einde van de looptijd is een flinke spaarpot opgebouwd, en het rendement dus het hoogst. Dit mis je door te kiezen voor afkopen of aflossen. 

Is het voor u interessant om uw spaarhypotheek over te sluiten? Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van hypotheekoplossingen voor 55-plussers. Bereken vrijblijvend of oversluiten voordelig is en wat uw mogelijkheden zijn met uw spaarhypotheek.