Hypotheekrente in 2021 blijft voorlopig laag

Getty Images

Ook in 2021 kunnen we profiteren van een historisch lage hypotheekrente. Lees meer over de renteontwikkeling, met onder andere de gevolgen van de coronacrisis.

Gevolgen coronacrisis op de renteontwikkeling

De coronacrisis zorgt voor onzekerheid op de financiële markten. Daarnaast is de vraag naar leningen gestegen, onder andere van overheden die de economie willen ondersteunen. Geld lenen wordt hierdoor duurder. Dit zorgde er afgelopen maart voor dat de hypotheekrente voor het eerst in jaren steeg. 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft direct fors ingegrepen met enorm financieel hulpprogramma. Onder andere door staatsleningen op te kopen, moeten leningen beschikbaar en betaalbaar blijven. Dat heeft het gewenste effect. Sinds de zomer is de hypotheekrente weer aan het dalen.

Het corona-noodprogramma komt bovenop de stimuleringsmaatregelen die de ECB al neemt. De centrale bank houdt sinds 2008 de rentes laag om de economie te stimuleren. Lenen en investeren zijn hierdoor aantrekkelijk. Sparen wordt juist ontmoedigd met een lage spaarrente.

Ook in 2021 blijft de hypotheekrente laag

Ook in 2021 blijft de Europese Centrale Bank de rentes drukken om de economie te ondersteunen. De centrale bank krijgt te maken met nieuwe uitdagingen zoals de economische gevolgen van een tweede coronagolf en Brexit. In december heeft de ECB daarom het noodpakket uitgebreid met 500 miljard euro en verlengd tot na 2021.

Inmiddels zit de hypotheekrente weer op het niveau van voor de coronacrisis. De laagste rentes 20 jaar vast en 30 jaar vast, zitten daar zelfs nog iets onder.

Ook in 2021 kunt u dus profiteren van een historisch lage hypotheekrente, bijvoorbeeld door uw hypotheek over te sluiten. Bereken of oversluiten voor u voordelig is.