Nederland maakt zich op voor ‘het nieuwe normaal’. Wat is de komende tijd het beeld voor de huizenmarkt, hypotheekrente en spaarrente.
Hypotheekrente licht gestegen
Door de coronacrisis loopt de hypotheekrente momenteel licht op. Lenen is duurder geworden door de toegenomen onzekerheid over de economische gevolgen van deze crisis.
De Europese Centrale Bank wil koste wat het kost de rentes laag houden zodat leningen betaalbaar blijven voor overheden, bedrijven en huishoudens. De ECB kwam vorige maand al met een steunpakket van ruim 1 biljoen euro. Ook kunnen banken nu tegen een rente van -1% lenen bij de centrale bank. Deze maatregelen lijken effect te sorteren. De kapitaalmarktrente is, na een snelle stijging aan het begin van de crisis, inmiddels gestabiliseerd. Ook zijn er lichtpuntjes te melden, nu meer overheden hun maatregelen versoepelen.
We verwachten dat de stijging van de hypotheekrente de komende maanden afvlakt.
De rentestijging is voor veel huizenbezitters reden om de hypotheek over te sluiten. Het eerste kwartaal van 2020 werden bijna 50% meer hypotheken overgesloten dan in dezelfde periode vorig jaar, aldus data-analyst IG&H.
Bespaartip: ontdek of oversluiten ook voor u voordelig is.
Ook de spaarrente is gestegen
Ook de spaarrente is licht gestegen. Het betreft vooralsnog (Europese) deposito’s waarin je spaargeld tijdelijk vastzet. Zo kunt u bij Privatbanka sparen met een rente van 1,3% bij een looptijd van 2 jaar.
Sparen in het buitenland is tegenwoordig eenvoudig. Via online spaarbemiddelaars, zoals Savedo en Raisin, kunt u verschillende (Europese) spaardeposito's openen. Met uw account beheert u gratis uw deposito‘s, gewoon in de Nederlandse taal.
Effect coronacrisis op huizenmarkt vooralsnog beperkt
Het effect van de coronacrisis op de huizenmarkt is vooralsnog beperkt. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is het aantal woningverkopen stabiel met wekelijks 2500 á 3000 transacties. Dit aantal is vergelijkbaar met voor de crisis.
Zoals verwacht stelt een deel van de Nederlanders de zoektocht naar een woning uit. Dit is onder andere te merken aan minder informatie-aanvragen bij het Kadaster. Tegelijkertijd biedt dit kansen om een woning te kopen met minder concurrentie. Meer ruimte voor een serieuze koper dus. Dat is ook positief huizenbezitters die hun woning te koop zetten.
Ook de huizenprijs lijkt nog te stijgen. De gemiddelde huizenprijs is nu 333.000 euro. Dit is 7,7% meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De vraag is of deze prijsstijging stand houdt wanneer banen en inkomens onder druk komen te staan. Eerder hebben Rabobank en ABN AMRO hun huizenprijsverwachting om deze reden naar beneden bijgesteld.
Een dalende huizenprijs in 2020 wordt vooralsnog niet verwacht. Daarvoor is de krapte op de huizenmarkt te groot en blijft kopen aantrekkelijk door de lage hypotheekrente.
Benieuwd naar uw mogelijkheden? Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van hypotheek oplossingen voor 55-plussers. Start vrijblijvend uw hypotheekaanvraag voor aankoop, verzilveren of oversluiten.