Hoge rentepercentages zijn soms acceptabel

Getty Images

Een rentepercentage van boven de 13 procent voor een doorlopend krediet kan in het ene geval acceptabel zijn, terwijl het in een andere geval juist niet redelijk is. In het ene geval hoeft de bank dus niets te vergoeden, in het andere geval krijgt de consument de teveel betaalde rente vergoed.

Dat blijkt uit twee recente bindende uitspraken van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. In de ene uitspraak had een consument in 1993 een doorlopend krediet afgesloten van 27.227 euro (60.000 gulden). In 2003 sloot de partner een lening van 20.000 euro. Het rentepercentage van de eerste lening bedroeg 13,4 procent op jaarbasis, bij de tweede lening was dat 11,3 procent. Tijdens de looptijd zijn de rentepercentage enkele keren gewijzigd.

Redelijk
Bij de Geschillencommissie eiste de consument een verlaging van de rente en terugbetaling van teveel betaalde rente. De Geschillencommissie oordeelde dat een bank altijd het rentepercentage mag wijzigen, zolang dit redelijk en billijk is gezien de omstandigheden. In dit geval beweerde de consument dat zijn rentepercentage was gekoppeld aan het driemaands Euribortarief, maar dat de bank meer rekende. De man kon zijn argument niet voldoende bewijzen, terwijl de bank een overzichtje liet zien van vergelijkbare leningen en rentepercentages bij andere banken. De bank vond dat het gehanteerde rentepercentage daar niet onredelijk vanaf week. De Geschillencommissie was het daar mee eens en oordeelde dat er niet te veel rente in rekening was gebracht.

Leenovereenkomst
In het tweede geval stond in de leenovereenkomst dat de bank het rentepercentage mocht aanpassen aan ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt. Ook hier stelde stelde de consument dat zijn rente gekoppeld zou zijn aan het driemaands Euribortarief. De Geschillencommissie is het daarmee eens: in de overeenkomst staat een koppeling genoemd en het Euribortarief is een goede graadmeter voor de rente op de geld- en kapitaalmarkt. Bovenop dat tarief mag de bank een opslagpercentage rekenen, maar dit opslagpercentage mag gedurende de looptijd niet hoger worden. Als dit wel het geval is, dan moet de bank die teveel betaalde rente terugbetalen, zo oordeelde de Geschillencommissie.

Bron: Kifid

Auteur