Gepensioneerde oversluiters behouden aflossingsvrije hypotheek

Getty Images

De afgelopen weken hebben gepensioneerde huizenbezitter massaal de hypotheek overgesloten. Daarbij kiezen ze vaak voor een (volledig) aflossingsvrije hypotheek.

Gepensioneerde oversluiters het meest actief

Het aantal hypotheekaanvragen bereikte de afgelopen weken recordhoogten, met name door de vele oversluitingen. Het aantal hypotheken aanvragen van ‘niet kopers’ (oversluiten of de hypotheek verhogen) steeg in het eerste kwartaal van 2020 met 87%. Dit blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN)

Gepensioneerde huizenbezitters waren het meest actief op de oversluitmarkt. Hun aantal steeg het afgelopen kwartaal met 125% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In totaal zette ruim 10.000 65-plus huishoudens de stap naar een betere hypotheekrente en/ of voorwaarden.

Benieuwd of oversluiten voor voordelig is? Start hier een gratis berekening.

Aflossingsvrije hypotheek behouden bij oversluiten

Wat ook opvalt is dat gepensioneerde oversluiters bijna zonder uitzondering kiezen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Dit percentage is het afgelopen kwartaal opgelopen tot 90%. Daarbij heeft inmiddels meer dan de helft van deze groep (52,5%) een volledig aflossingsvrije hypotheek.

De hypotheek (deels) aflossingsvrij maken zorgt voor lage maandlasten. Daarnaast is er een fiscaal voordeel. Met een hypotheek van voor 2013 hou je recht op hypotheekrenteaftrek, ook als je niet aflost. 

Zorg er wel voor dat u de hypotheek kunt blijven betalen als de looptijd van 30 jaar voorbij is. dat is namelijk het moment dat de hypotheek moet worden afgelost. Als terugbetalen niet lukt zult u de restschuld moeten opnieuw moeten financieren. Dit is waar onder andere de campagne Aflossingsblij voor waarschuwt. 

Controleer dus tijdig of uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten is aan regels gebonden

Het oversluiten van de aflossingsvrije hypotheek is aan een aantal regels gebonden. Zo mag er bij de meeste banken en onder NHG de maximale hypotheeksom aflossingsvrij 50% van de woningwaarde zijn. Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren kan dus meer aflossingsvrij geleend worden. Ook zijn er banken die een hoger percentage aflossingsvrij accepteren. 

De nieuwe aflossingsvrije hypotheek moet ook binnen de hypotheeknormen voor het inkomen passen. Hierdoor kan het slim zijn om op tijd naar uw hypotheek te kijken. Al 10 jaar voor de pensioendatum gaan banken al rekening houden met het (lagere) inkomen na pensioen.

Benieuwd naar uw mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek? Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van hypotheekoplossingen voor 55-plussers. Bereken vrijblijvend of aflossingsvrij oversluiten voordelig is en wat uw mogelijkheden zijn.