Geld lenen aan mijn dochter

Vraag van de week

Getty Images

Mijn dochter en haar man willen een ander huis kopen. Door de gestegen huizenprijzen lukt het hen niet om de koopsom van hun nieuwe huis volledig te dekken met hun eigen geld en hypotheek. Mijn man en ik willen hen graag helpen en hen het resterende bedrag lenen. Hoe doen we dat?

Om uw dochter te helpen zijn er een aantal mogelijkheden. U kunt hen vanuit uw eigen spaargeld het bedrag uitlenen, u kunt op de overwaarde van uw woning geld lenen en dat weer uitlenen aan uw dochter of u kunt borg staan met uw bezit voor de hogere hypotheek die uw dochter en haar man afsluiten.

Leent u geld uit aan uw dochter maak dan een overeenkomst waaruit blijkt wie wat aan wie geleend heeft. Hoeveel geld er geleend is, hoe hoog de rente is en als de lening voor de eigen woning is aangegaan hoeveel en wanneer er afgelost wordt. Leent u geld op de overwaarde van uw woning om dit vervolgens aan uw dochter uit te lenen, neem dan voorwaarden, zoals de rente  van uw eigen lening op in die van uw dochter en haar man.
Wilt u borg staan met uw vermogen voor uw dochter, dan is dat handig en overzichtelijk voor uw dochter.  Handig en overzichtelijk omdat ze maar met een geldverstrekker te maken. Handig voor hen zelf en handig voor de fiscus. Voor u heeft het wel een aantal nadelen. Omdat u borg staat, spreekt de bank u aan als uw dochter en haar man de hypotheeklasten niet meer kunnen betalen, bovendien legt u zich vast. Wilt u verhuizen en uw woning verkopen, dan heeft dat gevolgen voor uw borgstelling. Lees in de voorwaarden van de borgstelling hoe flexibel of rigide de geldverstrekker van uw dochter met de borgstelling omgaat.

Leent u het geld uiteindelijk niet uit, maar schenkt u het haar. Maak ook dan een overeenkomst waarin u bijvoorbeeld de schoonzoon uitsluit van schenking en als u meerdere kinderen hebt, dat de schenking ten tijde van uw erfenis bij de erfenis moet worden ingebracht. Zo houdt u uw geld in de familie en doet u de andere kinderen niet te kort.

Let er op dat zowel bij lenen als schenken zowel u en uw man als uw dochter en haar man allen de overeenkomst tekenen. Omdat het een lening op of voor de echtelijke woning of bovenmatige schenking betreft stelt het Burgerlijk Wetboek (artikel 88 van boek 1) namelijk dat beide echtgenoten moeten tekenen. Gebeurt dat niet, dan is de overeenkomst niet geldig.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.