Financieel expert Jeroen Wolfsen krijgt regelmatig vragen over het Jaarlijks Kosten Percentage van een hypotheek. Het liefst ziet hij deze regeling zo snel mogelijk verdwijnen.
“In mijn hypotheekofferte zie ik een Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) van 2,24 procent staan. Ik zou toch maar 2,00 procent rente gaan betalen? Moet ik nu toch meer gaan betalen?”
Zomaar een bericht van één van onze klanten na het grondig doorlezen van zijn hypotheekofferte. Een hoger percentage dan je dacht te gaan betalen, dat is even schrikken! En hij is zeker niet de enige klant die valt over dit ‘Jaarlijks Kosten Percentage’. De hoogste tijd om dit onderdeel van de hypotheekofferte maar eens goed uit te leggen in een blog. Alvast één geruststelling: je gaat niet ineens meer rente betalen aan de bank van jouw keuze.
Ik kan er kort en krachtig over zijn: Het JKP is helaas het zoveelste voorbeeld van domme en onnodige Europese wetgeving. Het is bedacht om hypotheken duidelijker te maken voor jou als consument maar het doet precies het tegenovergestelde: het roept alleen maar vragen op.
Het JKP is verplicht en ingevoerd in 2016 en mag van mij morgen weer afgeschaft worden.
Wat is het Jaarlijks Kosten Percentage?
Als je een hypotheek afsluit betaal je rente. Als je €200.000 leent en de rente is 2 procent, dan betaal je ieder jaar € 4.000 aan rente. Geen cent meer en geen cent minder (ik ga er even vanuit dat je niet jaarlijks aflost). Dat is bij alle banken zo. Dus als je banken wil vergelijken op prijs, dan kijk je naar de rente.
Jaarlijks kosten percentage is rente én kosten
Maar met alleen rente betalen ben je er niet als je een hypotheek afsluit. Je moet naar de notaris, je moet advieskosten betalen, je hebt een taxatie nodigen misschien sluit je wel een hypotheek met NHG. Dat zijn allemaal extra kosten die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Bij het maken van een hypotheekofferte worden alle bijkomende kosten op één hoop gegooid. Die kosten worden vervolgens ‘uitgesmeerd’ over de looptijd van de hypotheek en weergegeven in een percentage. En dat noemt men het Jaarlijks Kosten Percentage. Klinkt goed hè, een percentage waar ook alle kosten in verwerkt zitten en dat je makkelijk kan vergelijken met andere hypotheken? Helaas, je hebt helemaal niks aan dat JKP. In dit artikel ga ik hier dieper op in.
Want dat hele JKP, daar heb je niks aan! Het is een momentopname en afhankelijk van de inschatting van de kosten die men verwacht te maken voor het afsluiten van een hypotheek. Banken leggen in hun offerte ook niet goed uit hoe de rekensom van het JKP tot stand komt. Het roept alleen maar vragen en onduidelijkheid op. Afschaffen dus dat JKP voor hypotheken.