Het geheim van Zeeland

Getty Images

Wat maakt Zeeland zo bijzonder? Oud-nieuwslezer Harmen Siezen onthult zijn persoonlijke hotspots van de zonnigste provincie van Nederland.

1. Dorp: Mooiste ring

“Ik ben in het ziekenhuis van Noordgouwe geboren, maar mijn wieg stond in Dreischor, een prachtig dorp op Schouwen-Duiveland. Het is een zogenaamd ringdorp met in het midden de kerk waar mijn vader predikant was. Door het werk van mijn vader verhuisden we al op mijn 3de, maar ik ben me altijd Zeeuw blijven voelen. Mijn vrouw komt ook uit Schouwen-Duiveland en we vieren er nog regelmatig vakantie. We hebben tien jaar lang een boerenwoning midden in de Dreischorse polder gehuurd. De rust die van dit prachtige dorp met zijn eeuwenoude huisjes uitgaat, is verkwikkend. Niet voor niets is het uitverkozen tot mooiste ringdorp van Nederland.”

2. Strand: Kuilen graven

“Toen de kleinkinderen nog klein waren, namen we ze regelmatig mee naar het strand, bijvoorbeeld naar Renesse en Haamstede. Je kunt er uitgebreid wandelen en het is er nooit te druk. Uiteraard hielp ik de kleinkinderen mee met het bouwen van zandkastelen en het graven van kuilen.”

3. Fietsen: Grillige bloemendijken

“Na de Watersnoodramp van 1953 werden grote stukken grond opnieuw ingedeeld. De dijkjes van Zuid-Beveland hebben niet geleden onder deze ruilverkaveling. We gaan er graag fietsen. De schaapskudde van Nisse houdt het gras op de grillige dijkjes kort, waardoor bijzondere bloemen de ruimte krijgen. Ze worden daarom ook wel bloemendijken genoemd.”

4. Stad: Middeleeuwse straatjes

“Zierikzee is een historisch stadje aan de Oosterschelde met tal van monumentale panden. Het is haast een openluchtmuseum. Ik hou erg van orgelmuziek en luister graag naar de oude orgels in de stadskerkjes. In de zomermaanden vind ik het er iets te toeristisch, maar van oktober tot en met mei kun je heerlijk rustig door de middeleeuwse straatjes wandelen. Hoewel, soms word ik nog aangesproken: ‘Hee, Fred Emmer! Ben je nog op televisie?’ ‘Nee, ik ben Joop van Zijl’, zeg ik dan.”

Getty Images

5. Culinair: Het lekkerste ijs

“We gaan regelmatig wandelen door de boswachterij van ­Westerschouwen. Het is het grootste bos van Zeeland met onder andere een klimbos waar kinderen zich kunnen uitleven. Na afloop gaan we altijd iets eten bij restaurant Duinzigt. Ze hebben er het lekkerste ijs van heel Zeeland. Een ander goed restaurant is BRU17 in Bru, ofwel Bruinisse. Het is genoemd naar een oude vissersboot en je kunt er heerlijk vis eten.”

6. Lekkernij: Zilte groente

“Als echte Zeeuw hou ik niet van oesters. Hoewel het een product is waar we trots op zijn, zijn de Zeeuwen er over het algemeen zelf niet zo dol op. Ik hou wel van bolussen, de lekkere koffiebroodjes met kaneel en stroop. Uit mijn jeugd kan ik me ze niet zo herinneren, volgens mij is de promotie ervan begonnen toen het toerisme op gang kwam. Zeekraal, de zoutminnende groente die veel langs de kust wordt geteeld, is een andere Zeeuwse favoriet. Als mijn vrouw mij wil verrassen dan maakt ze zeekraal met zalm, heerlijk.”

7. Geschiedenis: De Zeeuwse admiraal

“Aan het einde van de grote boulevard van Vlissingen staat een groot standbeeld van Michiel de Ruyter, de Zeeuwse luitenant-­admiraal. Het is een markant punt in de stad. Ik lees veel geschiedenisboeken, met name over Zeeland. De Watersnoodramp van 1953 is daar natuurlijk een dramatisch dieptepunt van. Op sommige kerkhoven zie je soms graven waarin hele gezinnen liggen. Heel aangrijpend.”

8. Stille plek: Uitzicht over het Grevelingenmeer

“De haven van Bommenede is een heerlijk stille plek. Je hebt er een prachtig uitzicht over het Grevelingenmeer. Zittend op een bankje geniet je er van de fraaie Zeeuwse luchten. Het is echt een plek die uitnodigt om na te denken over de zin van het leven.”

9. Museum: Klederdracht

“Ik ben geen stadsmens maar de Zeeuwse steden kunnen mij erg bekoren. Middelburg is naast Zierikzee daar een prachtig voorbeeld van. Het Zeeuws Museum in Middelburg is een van de vele parels in de schitterende binnenstad. Het is gevestigd in een middeleeuwse abdij en toont allerlei objecten die de geschiedenis van Zeeland vertellen, van Zeeuwse klederdracht tot archeologische vondsten.”

Getty Images

10. Activiteit: Druiven plukken

“Onder de Zeeuwse zon willen de druiven goed groeien. De wijn afkomstig van De Kleine Schorre, een wijnhoeve in Dreischor, wordt zelfs geserveerd in de businessclass van KLM. Tot voor kort hielp ik elk jaar in september mee met de druivenoogst. Het is hard werken, maar ook heel gezellig. Je trekt als plukkers drie weken met elkaar op, en dat schept toch een band. Door een vervelend ongeluk waarbij ik twee nekwervels heb gebroken, kan ik nu helaas niet meer meedoen.”

11. Haaientanden zoeken

“In Zeeuws-Vlaanderen kom ik niet zoveel. Dan moet je door de tunnel en dat trekt me niet zo. Maar natuurgebied Het Zwin is het ritje door de tunnel wel waard. Het is een dynamisch natuurgebied waar het zeewater bij elke vloed naar binnen loopt. Door de afwisseling van nat en droog en zout en zoet groeien er veel bijzondere planten. Op het strand vind je fossielen, waaronder eeuwenoude haaien­tanden.”

Harmen Siezen

Harmen Siezen (76) komt uit Dreischor, een dorp op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Siezen was jarenlang nieuwslezer voor het NOS Journaal en presenteerde onder meer de Nationale Nieuwsquiz.

Lekker fietsen in Zeeland? Kijk op www.plusonline.nl/zeeland

Bron 
  • Plus Magazine