Meer e-bikes gestolen

Getty Images

In 2021 is het aantal aangiften van e-bikediefstal met 25 procent gestegen tot ruim twintigduizend. De afgelopen twee jaar steeg het aantal aangiften met 74 procent.

Dat blijkt een een analyse van aangiftecijfers van de Nationale Politie door de Stichting Aanpak Fiets- en e-bikediefstal (SAFE). Bij de meeste aangiftes is er sprake van 'eenvoudige' diefstal op straat. 1908 keer was er aangifte van diefstal uit woningen, garageboxen, schuren en andere gebouwen. SAFE concludeert hieruit dat criminelen actief observeren waar e-bikes worden gestald. Het advies is daarom om ook in woningen, schuren en dergelijk de e-bike met twee sloten op slot te zetten en vast te maken aan grond of muur.
Uit de cijfers blijkt een sterke stijging van aangiften in de stad Utrecht. Het aantal aangifte steeg met ruim 66 procent. Ter vergelijking: in Amsterdam (12 procent), Rotterdam (39 procent) en in Den Haag (10 procent) was de stijging aanzienlijk minder. Bij de tien grootste steden werd er alleen in Nijmegen een daling van het aantal aangifte geconstateerd. De daling was 14 procent.

Fietsendiefstal
Het aantal aangifte van gewone gestolen fietsen is bijna gehalveerd van 47.944 in 2020 tot 26.365 in 2021. Dit past in de trend van de afgelopen jaren. Het is wel de vraag of de daling van 45 procent  betekent dat er minder fietsen worden gestolen. SAFE vindt het aannemelijk dat steeds minder mensen aangifte doen van een gewone fietsendiefstal. Uit onderzoek van Bureau Beke in het najaar van 2020 bleek dat slechts veertien procent van de slachtoffers aangifte deed. Het werkelijke aantal fietsendiefstallen schat SAFE op acht tot negen maal het aantal aangiften.
Bij diefstal van e-bikes wordt aanzienlijk vaker aangifte gedaan. E-bikes zijn meestal verzekerd en de verzekeraar eist bij diefstal een aangifte. De totale omvang van de schade aan e-bike- en fietsendiefstal is nog niet bekend. Twee jaar geleden bedroeg de schade naar schatting zeshonderd miljoen.
 

Auteur 
Bron 
  • Centrumfietsdiefstal