Kwart 55-plussers stapt na flinke borrel op de fiets

Getty Images

Vorig jaar kwamen 228 fietsers om het leven in het verkeer. Het leeuwendeel van hen was ouder dan 50 jaar. Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft onderzocht hoe ouderen omgaan met alcohol op de fiets. "55-plussers moeten bewuster zijn van de gevaren."

De watervlugge, elektrische fiets wordt steeds populairder maar brengt ook meer risico's met zich mee. Met het verstrijken van de jaren neemt het aantal vaardigheden van een deelnemer in het verkeer geleidelijk af, stelt VVN. Hoe ouder mensen worden, hoe kwetsbaarder ze zijn. En hoe langzamer je herstelt van letsel.

Uit eerdere gezondheidsonderzoeken blijkt ook dat het ouder worden invloed heeft op het afbreken van alcohol. 55-plussers hebben meer tijd nodig om te herstellen dan jongere mensen, en het alcohol blijft langer in hun bloed. Veilig Verkeer Nederland liet onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel onderzoeken hoe 55-plussers hiermee omgaan. Uit het onderzoek blijkt:

  • Afgelopen jaar stapte een kwart met te veel alcohol op de fiets of elektrische fiets
  • Bijna 9 op de 10 keurt alcohol in de auto streng af

Verder blijkt dat 55-plussers heel goed weten hoeveel glazen alcohol wettelijk zijn toegestaan. Toch heeft maar een klein deel kennis van de hoeveelheid alcohol in een standaardglas.

Eigenlijk is het ook verboden

Niet iedereen weet het, maar volgens de wet mág je eigenlijk helemaal niet fietsen als je flink onder invloed bent van alcohol. Dit kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee tot gevaar voor anderen. Het alcoholgehalte in je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille: 2 glazen alcohol binnen een uur. Dat is dus hetzelfde percentage dat geldt in de auto of op de motor.

Je kunt een boete krijgen, maar de politie mag niet je autorijbewijs innemen als je dronken op de fiets wordt aangehouden. Je kunt wel voor enkele uren een rijverbod voor de auto krijgen. Ook kun je als fietser echt worden veroordeeld als je het verkeer in gevaar hebt gebracht, of een verkeersongeval heb veroorzaakt waarbij iemand overlijdt of zwaargewond is geraakt.

Bron: RTL Nieuws

Auteur