Nee, we fietsen niet gevaarlijker dan jongeren. Maar bij een val zijn we wel kwetsbaarder. Met een opfriscursus of een bijeenkomst ‘Het Nieuwe Fietsen’ fiets je langer door zonder problemen.
Sinds 2017 overlijden meer fietsers in het verkeer dan automobilisten. Eenzijdige ongevallen waarbij geen ander is betrokken – dankzij onder meer paaltjes en stoepranden – zijn hiervan de hoofdoorzaak. Waar de auto steeds veiliger is geworden, onder meer door airbags, is de fiets risicovoller.
Met dank aan een extra ondersteuning (e-bikes) gaan we steeds harder, het is drukker op alle wegen en er is meer afleiding door allerlei apparaten zoals navigatiesystemen en mobiele telefoons. Veilig doorfietsen kan, maar vraagt soms wat extra en andere aandacht. Daarom biedt onder meer Veilig Verkeer Nederland door het hele land bijeenkomsten aan onder de noemer ‘Het Nieuwe Fietsen’.
Links afslaan
Een van de aandachtspunten is links afslaan. Het lijkt vanzelfsprekend, maar er komt heel wat kijken bij links afslaan. Over de schouder kijken, snelheid en gedrag van overig verkeer goed inschatten, arm uitsteken, sturen. Voor je het weet, wijk je van je normale route af, wiebel je en ligt een val op de loer.
Kost links afslaan moeite? Controleer als eerste de fiets of laat een fietsenmaker dat doen. Is de fiets stabiel genoeg? Werken stuur en remmen naar behoren? Klopt de bandenspanning? Is er een fietstas die de balans verstoort? Het zijn zaken die het verschil kunnen maken tussen vallen en overeind blijven. Daarnaast zijn er handige hulpmiddelen, zoals een spiegel, om afslaan eenvoudiger te maken.
Doel: doortrappen
Veilig Verkeer Nederland heeft al jaren ervaring met opfriscursussen. En de kritiek daarop. Die is in het kort samen te vatten als: ‘Te betuttelend’. Inmiddels is de lesstof aangepast: minder groepslessen en aan de hand van filmpjes, gesprekskaarten en stellingen komen alle belangrijke zaken aan bod.
Wat is bijvoorbeeld het verschil in remweg tussen een gewone fiets en een e-bike? Waar zit de dode hoek bij vrachtwagens? Veiligheid en oplossingen staan voorop, want het doel is: zo lang en zo veilig mogelijk blijven fietsen. Meer weten over deze bijeenkomsten? www.vvn.nl/het-nieuwe-fietsen
- PlusOnline