Fiets de Betuweroute en ervaar zelf waarom de Betuwe dé fruittuin van Nederland genoemd wordt. De Betuweroute leid je langs boomgaarden die in de lente het landschap bedekken met een witroze bloesemdeken en in de zomer zie je overal het fleurige fruit. Maar de Betuweroute biedt meer dan fruit alleen.
De gehele streek straalt rust en ruimte uit. Fiets langs uitgestrekte (water)recreatiegebieden en geniet vanaf de dijk van het mooie uitzicht over de uiterwaarden.
Start- en eindpunt van de Betuweroute is Culemborg, een stad waar de historie spreekt uit elke straatsteen. Na Culemborg gaat het eerste deel van de Betuweroute over de dijk langs de Lek in oostelijke richting. Je hebt hier mooi zicht op de uiterwaarden en passeert de gemoedelijke dorpen Beusichem en Ravenswaaij. Vervolgens kom je bij recreatiegebied Eiland van Maurik. Hier bevindt zich de langste vistrap van Europa! De vistrap is door Rijkswaterstaat aangelegd om de riviervissen de gelegenheid te geven het stuwcomplex stroomopwaarts te passeren en zich voort te planten in de paaigebieden in Duitsland.
[ITEMADVERTORIAL]
De Betuweroute vervolgt zijn weg tussen de weilanden door. Je passeert recreatiegebied De Beldert en de dorpen Zoelen en Kerk-Avezaath. Tussen deze dorpen ligt Tiel. De Betuweroute komt er niet officieel langs, maar het is zeker de moeite waard even af te wijken en een bezoek te brengen aan de stad en haar boegbeeld Flipje.
Buren is het volgende stadje op de route. Het staat bekend om zijn relatie met het koningshuis. Daar dankt het ook zijn bijnaam Oranjestad Buren aan. In het stadje bevindt zich de St. Lambertuskerk, waar graftomben liggen van de graven van Buren en van Maria van Oranje-Nassau. Onder de toren staat een beeldengroep van Prins Willem van Oranje, zijn vrouw Anna en hun twee kinderen Maria en Philips-Willem.
Na Buren vervolgt de Betuweroute zijn weg naar eind- en beginpunt Culemborg. De laatste kilometers van de route voeren je dwars door dé fruittuin van Nederland. Je passeert vele fruitboomgaarden welke in de bloesemtijd een lust voor het oog zijn.
De Betuweroute wordt gereden aan de hand van het fietsknooppuntensysteem, een bewegwijzerd netwerk van geselecteerde fietspaden en –wegen. Elk knooppunt heeft een nummer. Je neemt de knooppuntnummers mee op pad en onderweg volg je gewoon de bordjes langs de weg met hierop de knooppunten.
De knooppunten van de Betuweroute zijn:
42 - 43 - 39 - 38 - 37 - 73 - 74 - 75 - 79 - 04 - 72 - 71 - 69 - 68 - 01 - 66 - 64 - 65 - 36 - 35 - 33 - 42