Het Thuishuis: 'Geeft een gevoel van veiligheid'

Getty Images

Anky Brouwer (72) uit Amstelveen verhuisde na een ingrijpende kankerbehandeling naar het Thuishuis in Amstelveen.

In de grote woonkeuken van het Thuishuis zit Anky Brouwer samen met huisgenoot Ina aan koffie met taart. Anky woont samen met zes andere alleenstaande senioren. De oudste is 85, de jongste 61. “Het geeft een gevoel van veiligheid dat ik niet meer alleen woon”, zegt ze. “Ik kan mezelf prima vermaken, maar sinds die kanker ben ik kwetsbaarder.” Aanspraak hebben is leuk, maar permanent ­samenwonen met vreemden gaat niet vanzelf. “Iedereen heeft zijn eigenaardigheden.”

Prettig dat de groep wordt begeleid door vrijwilligers

En zes van de zeven bewoners hebben altijd hun eigen huishouden bestierd. “We wonen met zeven eigenwijze types op een kluitje.” Daarom vindt Anky het wel prettig dat de groep wordt begeleid door vrijwilligers. “Een vrijwilliger die afstand heeft, kan de boel sussen als de ergernissen oplopen.” Haar eigen keuken mist ze. “Soms heb ik geen zin om met anderen te eten. Dan wil ik mijn eigen potje koken, zonder dat iemand op mijn vingers kijkt.”

Praktisch

  • Een Thuishuis is en soort studentenhuis voor alleenstaande 60-plussers die niet willen vereenzamen. Iedere bewoner heeft een eigen (kleine) woonkamer, slaapkamer en bad­kamer. Ze delen een grote keuken, gemeenschappelijke woonkamer, hobbyruimte en logeerkamer.
  • Er zijn Thuishuizen in Amstelveen, Deurne, Nijmegen en ­Harderwijk. Er zijn plannen voor nieuwe Thuishuizen elders in Nederland.
  • De appartementen worden als sociale huurwoningen verhuurd door woningcorporaties. Anky betaalt €575 per maand huur voor haar appartement in het Thuishuis, plus €83 servicekosten per maand.
  • Je wordt niet gekort op de AOW als je in een Thuishuis woont.
  • Een zorgindicatie is niet nodig. Voor bewoners die zorg ­nodig hebben, wordt thuiszorg ingeschakeld; daarvoor is wel een indicatie nodig en zij betalen een inkomensafhankelijke bijdrage.
  • Er is begeleiding van vrijwilligers bij gezamenlijke activiteiten. Zelfredzaamheid staat voorop, maar dingen samen doen wordt actief gestimuleerd. Zoals samen eten. Zelf ­koken mag, maar dat kan alleen in de gemeenschappelijke woonkeuken. Meer informatie vindt u op thuiszorg.

Prijs

Het Thuishuis kreeg de Nationale Eenzaamheidsprijs 2015.

Bron 
  • Plus Magazine