Chronisch zieke betaalt z'n huis duur

Getty Images

Mensen met een chronische aandoening zijn duur uit als zij een huis willen aanschaffen. Oorzaak: de hogere premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Patiëntenverenigingen vinden dat uit den boze.

U gaat eerder dood en daarom betaalt u meer.’ Dat is wat een hypotheekverstrekker eigenlijk zegt als hij een hogere premie berekent voor een chronische zieke. Maar is dat wel zo? En bij welke financier kun je eigenlijk het best aankloppen als je chronisch ziek bent en een huis wilt kopen?

Bij de Diabetesvereniging, de grootste patiëntenvereniging van Nederland, staat de telefoon roodgloeiend. Elke dag bellen leden op met hypotheekvragen. Volgens consulent Jan Scholte staan veel diabetici er niet bij stil dat ze een hogere premie moeten betalen voor de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering moet je verplicht afsluiten als je een huis koopt.

Soms tot drie keer meer premie

,,Veel van onze ruim 60.000 leden zijn stomverbaasd dat ze een toeslag moeten betalen, terwijl ze al vele jaren in goede gezondheid verkeren. Soms valt de premie drie keer zo hoog uit als zij hadden begroot. In plaats van 150 euro blijken ze dan plotseling 450 euro per maand te moeten betalen. Het beoogde huis blijken ze dan soms niet meer te kunnen kopen.’’

Omdat het overlijdensrisico van chronisch zieken hoger zou zijn, berekenen veel verzekeraars een premie die kan oplopen tot driemaal het normale tarief. Soms worden zij zelfs geweigerd als klant. De hoogte van de premie hangt onder meer af van de leeftijd en gezondheid van de verzekerde, het verzekerd bedrag en de looptijd van de verzekering.

Verzekeraars erkennen praktijk

Risicoverzekeraars als Nationale Nederlanden en Aegon bevestigen dat chronisch zieken een hogere premie betalen. Legal and General heeft sinds kort een overlijdensrisicoverzekering met korting voor supergezonde mensen.

Hans van Zon van ABN Amro: ,,Voor de overlijdensrisicoverzekering die wij afsluiten bij Delta Lloyd betaalt iedere chronisch zieke een toeslag. De hoogte hiervan is afhankelijk van leeftijd, de fase waarin de ziekte zich bevindt en eventuele andere gezondheidsproblemen.’’

De patiëntenverenigingen vinden een algemene opslag voor chronisch zieken uit den boze.

Beleidsmedewerker Petra Kortenhoeven van de Reuma Patiëntenbond: ,,Chronisch zieken leven vaak juist gezonder en bewuster dan andere mensen. Het merendeel wordt stokoud en heeft helemaal geen kortere levensduur. Het is niet van deze tijd om alle chronisch zieken over één kam te scheren.’’

Klachtenregen

Bij de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging (CCUVN) regent het hypotheekklachten. De vereniging behartigt de belangen van mensen die last hebben van chronische darmontstekingen. Volgens de CCUVN komen veel mensen er pas in een laat stadium achter dat ze een verhoogde premie moeten betalen. ,, Het gevolg hiervan is dat zij soms helemaal van een huis moeten afzien of in de problemen komen,’’ aldus directeur Tineke Markus.

Contra-expertise mogelijk

Als een verzekerde het niet eens is met de premieverhoging raadt het Verbond van Verzekeraars aan een contra-expertise te vragen.

,,Pas als uit de uitgebreide gezondheidsverklaring blijkt dat iemand een te groot risico vormt, zal een verzekeraar een toeslag berekenen. Als je het daar niet mee eens bent, moet je om een herkeuring vragen,’’ zegt Hennie Zoontjes van het Verbond van Verzekeraars.

Uit navraag bij Nationale Nederlanden blijken de zaken iets minder genuanceerd te liggen. René de Sevaux van NN: ,,Elke verzekerde met een chronische ziekte betaalt bij ons een toeslag. Iemand met een ernstiger ziektebeeld zal een hogere premie betalen dan iemand die verder gezond is.’’

Kun je als kerngezonde chronisch zieke dan helemaal nergens tegen een normaal tarief terecht?

Tineke Markus van de CCUVN: ,,Wij verwijzen onze leden altijd naar de Postbank, Interpolis of Fortis ASR. Zij gaan soepeler om met chronisch zieken dan andere verzekeraars.