UMC Groningen start met bestralingen met minder bijwerkingen

Getty Images

Het UMC in Groningen begint in januari met een zogeheten 'protonenbehandeling'. Deze kan kankercellen gerichter bestrijden dan het traditionele röntgendeeltje, waardoor patiënten minder last hebben van bijwerkingen.

Het röntgendeeltje (ofwel foton) is niet zo’n heel efficiënte moordenaar van kankercellen. Als het de tumor in het lichaam heeft gepasseerd, schiet het nog even door. Zo gaat er meer kapot dan de patiënt lief is. En als er wordt gekozen voor een lagere lading, blijven aan de rand vaak kankercellen over  die zich weer gaan vermenigvuldigen.

Minder kans op schade

Daar lijkt nu een oplossing voor te komen. Protonen houden energie bij zich tot ze de tumor bereiken en exploderen op het goede moment. Een goed voorbeeld is een tumor in de hals. Het röntgendeeltje haalt die weg, maar beschadigt in de helft van de gevallen de slikspier. Dat betekent vaak levenslang sondevoeding. Met een protonenbehandeling is de kans op extra schade aanzienlijk kleiner: 34 procent. 

In het UMC Groningen is een speciale ruimte ingericht. Het ziekenhuis laat de aardbevingsbestendige ruimte deze week voor de laatste keer zien aan de buitenwereld. In januari worden de eerste patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied behandeld. Later volgen andere kankersoorten, waaronder een specifieke borsttumor. 

Bron: Trouw