'Jodiumpil is waardeloos na je 40e'

Getty Images

Weet u het nog, die jodiumpil? Hij werd overal uitgedeeld om ons te beschermen tegen radioactieve straling bij een kernramp. Volgens de Belgische krant 'De Morgen' is de pil echter 'de klucht van het jaar': ouderen hebben er helemaal geen profijt van.

In Belgie wordt op vijf plekken gewerkt met radioactief materiaal. Iedereen binnen een straal van 20 kilometer zou regelmatig jodiumtabletten moeten slikken, als onderdeel van een nieuw noodplan. Ook in Nederland zijn deze pillen inmiddels uitgedeeld, vooral bij de grens met Duitsland.

Bij een kernramp komt er onder andere radioactief jodium vrij. Via de ademhaling, de huid of de inname van besmet eten en drinken komt het in het bloed terecht. De schildklier slaat het radioactieve jodium op. Dat vergroot bij baby’s en jonge kinderen de kans op schildklierkanker. Dat is voor de overheid de reden om preventief jodiumtabletten te verstrekken. De schildklier maakt namelijk geen verschil tussen radioactief jodium en gewoon jodium.

Veel mensen weigeren ze echter te slikken: het zijn vooral ouderen die ze komen halen. Maar de pillen zijn dus eigenlijk bedoeld voor kinderen, jongeren en zwangere vrouwen. Mensen die de veertig zijn gepasseerd, hebben er nauwelijks profijt van.

Bovendien is de voorlichting onvoldoende gebleken. Veel mensen slikten de pillen direct in, terwijl ze eigenlijk moeten worden genomen wanneer een kernramp onvermijdelijk is en men binnen drie uur verwacht aan straling bloot te zullen staan. Maar hoe kun je raden dat er over drie uur een ramp zal plaatsvinden? Dat weten de apothekers ook niet.

Meer over de zin en onzin van de jodiumpil leest u in ons artikel >>

Auteur