Ouder worden en oren

Getty Images

De fabel: Tegen de tijd dat we 80 jaar zijn, hebben we allemaal een gehoorapparaat nodig.

De deskundige

Hans Tschur, klinisch fysicus en audioloog bij het Audiologisch Centrum in Eindhoven: “Lang niet iedereen krijgt een slecht gehoor op oudere leeftijd. Een kwart van alle 85-jarigen kan zonder gehoorapparaat. Het is wel zo dat we allemaal geleidelijk wat slechter gaan horen. Dus een 85-jarige zonder gehoorapparaat hoort niet meer zo goed als toen hij of zij 55 was. Bij vrouwen gaat het gehoorverlies langzamer dan bij mannen. Het verschil met mannen kan oplopen tot
10 decibel. Vrouwen hebben meer kans om zonder gehoorapparaat oud te worden, of ze zijn pas op latere leeftijd aan een gehoorapparaat toe. Zelf heb je het gehoorverlies niet zo gauw in de gaten, dus ik adviseer iedereen om na het 65ste jaar te laten controleren of het gehoor nog goed is. Zodra het verlies bij één oor 35 decibel of meer is, is het raadzaam zo snel mogelijk met een gehoorapparaat te beginnen. Doe je dat niet, dan wordt het resultaat dat je kunt bereiken minder.”

De feiten

Volgens de Nationale Hoorstichting heeft een kwart van de 60-jarigen en driekwart van de 85-jarigen een gehoorverlies van 35 decibel of meer. Dat betekent dat je een gehoorapparaat nodig hebt. Desondanks heeft tweederde van de slechthorenden geen gehoorapparaat. Leeftijdgerelateerd gehoor­verlies (ofwel ouderdomsslechthorendheid) kan al beginnen na het 30ste jaar. Veranderingen in het binnenoor, zoals het verslijten van de trilharen, leiden geleidelijk tot gehoorverlies. Dat kan ernstig of mild zijn, maar de schade is altijd blijvend. Het gehoor kan ­sneller achteruitgaan door langdurige blootstelling aan lawaai en door sommige geneesmiddelen, zoals cytostatica (bij kanker en chronische ontstekingsziekten als reuma en de ziekte van Crohn), lisdiuretica (plaspillen) en ­salicylaten (zoals Aspirine en Ascal).
Gehoorverlies kan negatieve gevolgen hebben voor het functioneren op je werk, voor je persoonlijke veiligheid en voor je sociale contacten – ook thuis. In tal van onderzoeken is de samenhang tussen slechthorendheid en eenzaamheid, neerslachtigheid en een verkleind sociaal netwerk aangetoond.

Dit kunt u doen om klachten te voorkomen

• Bescherm uw gehoor tegen dagelijks lawaai­geweld en draai bijvoorbeeld het volume van de tv, autoradio of mp3-speler niet te hoog.
• Controleer op de website www.mp3check.nl of uw mp3-­speler in de gevarenzone zit.
• Gebruikt u medicijnen? Vraag aan uw apotheker of deze gehoorschade kunnen veroorzaken. Op www.nvvs.nl (van de Nederlandse Vereniging van Slechthorenden) staat een overzicht van middelen die mogelijk het gehoor beschadigen. Vraag eventueel aan uw arts of een alternatief geneesmiddel mogelijk is, of dat de dosering lager kan.
• Twijfelt u aan uw gehoor? Bij gehoorverlies beperkt u de schade door tijdig een gehoorapparaat te nemen. Test uw gehoor op www.hoortest.nl.

Wanneer moet u naar de dokter?

Als u zich afvraagt of uw medicijnen schadelijk zijn voor uw gehoor. En bij een slechte uitslag van een hoortest. De huisarts zal voor een nadere diagnose verwijzen naar een kno-arts of een audioloog. Oorsmeer is niet vies, het zorgt juist voor de zelfreinigende werking van de gehoorgang. Met wattenstokjes duwt u het meeste oorsmeer in de gehoorgang, waardoor deze kan verstoppen.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine