5 tips om hooikoorts in je tuin te beperken

Getty Images

In het voorjaar genieten we het liefst zoveel mogelijk van onze tuin die in bloei staat. Voor mensen met hooikoorts lastig: zij krijgen er juist niesbuien, rode ogen en hoofdpijn van. Met deze vijf tuintips beperk je de symptomen van hooikoorts tot een minimum.

1. Waterplanten

Heb je geen vijver in de tuin? Denk er eens overna om een vijver aan te leggen, als daar ruimte voor is. Waterplanten zijn namelijk ideaal: ze veroorzaken amper hooikoorts.

2. Bodembedekkers

Onkruid, zoals weegbree en wilde grassen, veroorzaken een loopneus. Wieden is dus belangrijk, maar niet fijn om te doen als je hooikoorts hebt. Plant daarom bodembedekkers zoals dovenetel. Die zorgen ervoor dat de tuin niet vol komt te staan met onkruid.

3. Gras maaien

Kort gemaaid gras scheidt minder pollen af dan lang, bloeiend gras. Al kun je het maaien zelf beter over laten aan een ander als je last hebt van hooikoorts. Of gebruik even een mondkapje.

4. Kleurrijke bloemen

Volgens Eigen Huis & Tuin geldt de regel: hoe kleuriger de bloem, hoe kleiner de kans op hooikoorts. Deze bloemen trekken namelijk insecten aan die het stuifmeel verspreiden. Andere bloemen worden door de lucht bestuifd en dat is nadelig voor de hooikoortpatiënt. Welke bloemen kun je dan het beste planten? Bijvoorbeeld deze: azalea's, bloembollen, brem, goudsbloem, hortensia, jasmijn, lavendel, lelies en lobelia salva.

5. Vermijden

Probeer deze planten, struiken en bomen juist te vermijden als je last hebt van hooikoorts: ligusterheggen, eik, els, duindoorn, berk, es, hazelaar, tamme kastanje, vlier, taxus en haagbeuk.

Wist je ook dat je bij hooikoorts last kunt krijgen van bepaalde voeding? Appels kunnen jeukklachten geven in de mond, maar een stuk appeltaart niet. Hoe zit dat? In dit artikel legt allergiediëtist Debbie Smiet van praktijk DPS Dieetkunde uit hoe het zit.

Bronnen: AD en Eigen Huis & Tuin

Auteur